• 1

Država prašta za krađe do 15.000 dinara!

Ovakva dela mogu da se procesuiraju po privatnoj krivičnoj tužbi, a u slučaju da je reč o državnoj imovini onda se procesuira po službenoj dužnosti

 • 1

Zakon ne dira lopove kada su u pitanju krađe u vrednosti manjoj od 15.000 dinara, a u takvim slučajevima ni policija ne dolazi na poziv oštećenih.

Na koncertima, pijacama, utakmicama i u gradskom prevozu danas "radi" stara garda. Oni motorizovani su već prešli na benzinske pumpe. Jednostavno - sipaju gorivo i odvezu se, znajući da ih ni policija niti vlasnici neće juriti zato što im se ne isplati.

Drugi su se pak specijalizovali za poljoprivredu i stočarstvo, pa seljacima kradu sadnice. Ili domaće životinje, ali uvek po jednu u turi - da ostanu ispod cenzusa.

Za državu, 15.000 dinara je, bez obzira na veliki broj građana sa tolikom platom ili penzijom, crvena linija ispod koje ne vredi pokretati sistem.

Dvojica advokata krivičara imaju o tome potpuno različita mišljenja.

- Tih 15.000 dinara nije isto za svakoga, ali kako opada kupovna moć građana, taj novac više nije za potcenjivanje. Oni koji čine ova krivična dela jako dobro znaju šta smeju, a šta ne smeju da urade - kaže advokat Marko Milović.

On ukazuje na to da radnici u prodavnicama sav manjak plaćaju od svoje plate. Pa čak i kad uhvate nekoga ko je uzeo piće ili viski, a nije platio, i pozovu policiju, policajci otvoreno kažu da - neće doći za "delo sitne krađe".

Milović napominje da ovakva krivična dela čine uglavnom povratnici koje sadašnja zakonodavna politika nimalo ne demotiviše da nastave svoj "biznis".

- Oni vrše i po nekoliko takvih dela na dan. Pa ako se to sabere na nivou jedne nedelje ili meseca, dolazimo do enormnog broja sitnih krađa, a samim tim i do ogromnog broja oštećenih građana. Zato takva dela moraju da se procesuiraju po službenoj dužnosti - smatra Milović.

Advokat Nebojša Perović kaže da se ovakva dela procesuiraju po privatnoj krivičnoj tužbi ako je učinjeno protiv privatne imovine.

- U slučaju da je reč o državnoj imovini, onda se procesuira po službenoj dužnosti. Propisana je novčana kazna ili zatvor do šest meseci - kaže Perović.

Mora se utvrditi kolika je vrednost oduzete stvari.

- Ne može se, međutim, porediti vrednost nečijeg primanja i oduzete robe, naročito ako se ima u vidu broj prijava koji bi bio podnet nadležnim organima. Pored toga, smanjivanje cenzusa usporilo bi rad tužilaštva i policije, koji su i sada "zatrpani" predmetima. A ovo i nije jedino krivično delo gde se gonjenje osumnjičenog preduzima privatnom krivičnom tužbom – dodaje Petrović.

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mica

  27. avgust 2012 | 10:14

  Kako drzava ne oprosti porez vec na 1000 din tuku dobru kamatu godinama dok nesto vece mogu pleniti,probaj utajiti porez od 15000din pa da vidis koja je kazna ,al to njima ide za plate , a narod nek prasta 15000 din lopovima.

  5
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima