• 0

Merkelova želi novu Evropsku uniju?

Najznačajnije promene koje traži nemačka kancelarka su mogućnost tužbe protiv "nedisciplinovanih" zemalja, zajednički evropski ministar finansija ali i veći značaj Evropskog parlamenta

  • 0

Nemačka kancelarka Angela Merkel, u cilju savladavanja krize, želi novu Evropsku uniju, odnosno "prepravku" postojeće. Ona, između ostalog, predlaže i mogućnost tužbe protiv "nedisciplinovanih" zemalja pred Evropskim sudom pravde.

Kancelarka Merkel, kako prenosi nemački list "Bild", želi jedan oštriji postupak protiv takozvanih ''grešnika'' u pitanju deficita. To znači da bi one evropske države, koje se ne budu pridržavale dogovorenih pravila štednje, ubuduće mogle da budu tužene pred Evropskim sudom pravde.

Merkelova, takođe, želi i da Brisel dobije više na značaju, odnosno da Evropski parlament dobije više uticaja. Nemački list prenosi da će nove predloge za to podneti šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele 17. septembra.

Takođe, Merkelova želi i novi ugovor o Evropskoj uniji.

- Uskoro ćemo morati da sve mogućnosti važećih EU-ugovora iscrpimo, da bi savladali krizu. Dalje promene u pitanju kompetencija mogu, međutim, biti moguće samo uz učešće parlamenata i time samo sa jednom novim ugovorom EU - rekao je Elmar Brok iz Hrišćansko-demokratske unije Angele Merkel

Cilj ovih promena je ''više Evrope'' a u okviru planova, predviđeno je, na primer, postojanje jednog EU-ministra finansija ili izjednačavanje poreza.

Kada je reč o Grčkoj, a povodom sve češćih zahteva iz bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), "sestrinske'' partije njene CDU da Grčka napusti evro-zonu, Merkelova je nupozorila na težinu reči.

- Mi imamo odgovornost jedni za druge, Evropa nije samo monetarna unija, već političko zajedništvo, koje se decenijama brine za mir - rekla je Merkelova i upozorila da se, zbog toga mora biti oprezan, ako se zna kakve su u ovom momentu potrebne promene u Grčkoj.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima