Srbi s KIM "naduvali" priču o diskriminaciji tablicama?

Iako "na sva zvona" pričaju o tome kako prištinska administracija diskriminiše Srbe tako što im izdaje kosovske tablice s određenim brojevima, niko od političkih vođa kosovskih Srba ne zna o kojim se brojevima tablica radi!

  • 0

Lideri Srba na Kosovu i Metohiji, izgleda, koriste loš odnos prištinske administracije prema srpskom stanovništvu kako bi sebi obezbedili dodatne poene.

Najnoviji primer ovakvog ponašanja je "naduvavanje" priče o navodnoj diskriminaciji nad Srbima pomoću registarskih oznaka sa serijskim brojevima "rezervisanim" za Srbe, pomoću kojih kosovska policija raspoznaje da li je za volanom Srbin ili Albanac. Pa tako, tvrde Srbi, pripadnici KPS-a ih "namerno zaustavljaju, maltretiraju i terorišu".

U razgovoru za Telegraf politički lideri kosovskih Srba potvrdili su da "diskriminacija tablicama" postoji, ali nisu mogli da ponude nijedan konkretan primer maltretiranja na ovaj način, niti da nam omoguće makar jednog našeg sunarodnika koji je preživeo torturu!

Potpredsednik Skupštine zajednica opština Kosova i Metohije Marko Jakšić tvrdi da su problemi s registarskim tablicama počeli nakon što je šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović potpisao sporazum sa svojom prištinskom koleginicom Editom Tahiri.

- Posle toga, Srbi su morali da uzimaju tablice samozvane države Kosovo, sa oznakama KS ili RKS. Iz Beograda je savetovano da se uzimaju KS tablice, što su Srbi najpre radili. Međutim, po tim tablicama su se Srbi razlikovali od Albanaca, pa ih je policija češće i zaustavljala - kaže Jakšić.

Onda su Srbi počeli da traže RKS tablice, misleći da će tako biti zaštićeni od maltretiranja.

- Ali, tu je tek nastao problem. Za Srbe je štampan određeni serijski broj takvih tablica, dok su ostale za Albance. Kosovska policija raspoznaje te brojeve i zna koga treba da zaustavlja - tvrdi Jakšić.

Pojašnjenja radi, Srbima su, kada je doneta zabrana o korišćenju tablica izdatih od srpskog MUP-a, ponuđene dve vrste tablica: sa oznakom KS i RKS. Prvu vrstu uveo je UNMIK nakon rata 1999. godine. Ona se sastoji iz trocifrenog broja, oznake KS i još jednog trocifrenog broja. KS je tadašnja UNMIK-ova oznaka za Kosovo.

Nekoliko godina kasnije, kada je Kosovo već proglasilo nezavisnost, jedan od načina da istu potvrdi bio je i novi pravilnik o tablicama. Nove tablice na početku sadrže natpis RKS (oznaka za Republiku Kosovo), zatim dvocifreni broj koji označava region, grb Kosova, trocifreni broj pa inicijal rejona u kom je registracija izvršena.

I načelnik kosovsko-pomoravskog orkuga Dragan Nikolić tvrdi da Srbi trpe diskriminaciju jer "postoji određena grupa brojeva koja se daje Srbima", pa ih tako kosovska policija "raspoznaje" na drumovima. Međutim, ni on nije mogao za Telegraf precizno da objasni koji su to brojevi koji se daju srpskom stanovništvu.

- Mali brol ljudi je uopšte dobio te tablice, ali oni koji jesu trpe diskriminaciju. Tablice "rezervisane" za nas imaju iste početne brojeve i onda se zna od kog do kog broja je za Srbe, i to i policija zna. Nemamo tačnu evidenciju od kog do kog broja ide, jer da bismo sve te ljude pobrojali i analizirali treba nam vremena. Nismo sud, ali vidimo tendenciju - kaže Nikolić i dodaje da se maltretiranje Srba događa samo tokom smena kada u policiji nisu policajci srpskog porekla.

S posebnim serijskim brojevima tablica ili bez njih, jasno je da "najdeblji kraj" izvlači samo stanovništvo. S jedne strane obavezni na kosovske tablice, ali bez mogućnosti da s njima uđu u centralnu Srbiju a da ne plate, s druge strane svakodnevno držani "na nišanu".

S treće, već godinama, više nego pogodni za političku manipulaciju svake vrste.

(Milica Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA