• 11

BRUKA OD KREDITA! Homenovoj sestri 34 miliona iz Fonda za razvoj, sa kamatom 0,5 %!

Kredit od skoro 300.000 evra za koji će platiti petogodišnju kamatu od samo 4.745 evra sestra državnog sekretara dobila 2009. godine

 • 11

Firma čiji je vlasnik Jelena Homen Tasić, sestra Slobodana Homena, bivšeg državnog sekretara u Ministarstvu pravde, dobila je iz Fonda za razvoj Republike Srbije kredit od 34 miliona dinara (oko 300.000 evra) uz kamatu od samo 0,5 odsto godišnje!
Kredit za koji će platiti petogodišnju kamatu od samo 4.745 evra Homenova sestra dobila je 2009, a odluku Upravnog odbora Fonda o dodeli kredita potpisao je Mlađan Dinkić, tada predsednik UO.

Fabrika izolacionih materijala i ambalaže "Fima" a.d. iz Mionice, čiji je vlasnik Jelena Homen Tasić, zastupnik preduzeća njen muž Milan Tasić, a predsednik Upravnog odbora u to vreme njen i Slobodanov otac Borivoje Homen, ovaj povoljni kredit je dobila na period od pet godina, s grejs periodom od godinu dana.
Preduzeće "Fima" a.d. se Fondu za razvoj obratilo 27. maja 2009. godine sa zahtevom za dodelu sredstava „za podsticaj i razvoj nerazvijenih opština u Republici Srbiji“. Od Fonda je zatražen kredit od 40 miliona dinara, i to za nabavku opreme koja bi trebalo da "unapredi proizvodnju izolacionog materijala i ambalaže". Upravni odobor Fonda je na sednici održanoj 1. oktobra 2009. odobrio kredit u iznosu od 34 miliona dinara.

- O odobrenju kredita preduzeću Jelene Homen-Tasić na sednici UO Fonda za razvoj odlučivali su Mlađan Dinkić, Slobodan Milosavljević, Slobodan Ilić, Zoran Martinović (zamena za Rasima Ljajića) i Rajko Perić (zamena za Milutina Mrkonjića). U zapisniku se navodi da su sednici prisustvovali predsednik komisije Fonda za razvoj Verica Kalanović, Dinkićev šef kabineta Ivica Kojić, direktorka Fonda Olivera Božić i druga lica iz stručne službe Fonda - piše sajt Pištaljka.
U godini u kojoj je dobijen povoljan kredita iz Fonda za razvoj, Jelena Homen-Tasić imala je većinski paket od 91% akcija u kapitalu Fabrike izolacionih materijala i ambalaže "Fima" a.d. iz Mionice. Danas je akcionarsko društvo "Fima" preregistovano u "Fima" d.o.o, a vlasnik 100 odsto udela u društvu je Jelena Homen-Tasić. Direktor preduzeća je Vlada Ćosić, dok je Milan Tasić, muž Jelene Homen-Tasić i zet Slobodana Homena, upisan kao zastupnik.
U periodu kada je odobren povoljan kredit Fonda za razvoj, otac državnog sekretara Borivoje Homen bio je predsednik Upravnog odobora preduzeća "Fima" a.d, dok je predsednik Nadzornog odbora u toj firmi bio izvesni Zdravko Homen. On je istovoremeno zaposlen kao pomoćnik generalnog direktora porodične firme Homenovih "Dikem Chemical" d.o.o. iz Beograda, čiji je direktor Borivoje Homen. Ovo preduzeće posluje u sastavu preduzeća "Inova" d.o.o. iz Beograda, koje je u vlasništvu Dušanke Subotić-Homen.
U želji da čujemo komentar Slobodana Homena, pokušali smo u nekoliko navrata da ga kontaktiramo, ali on nije odgovarao na naše telefonske pozive i poruke.
(I. M. / Izvor: Pištaljka.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • mirko712

  Ко је одобрио тај кредит, тај мора под хитно у истражни не верујем да је само тај један кредит у питању под тим условима.

  14
  0

  Podelite komentar

 • Zoki

  Pa jel to moguce ljudi moji !

  12
  0

  Podelite komentar

 • kolubara

  znaju crnogorci baratati srpskim novcem,zar ne?

  12
  0

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima