• 2

Radno mesto u prosveti na "crno" košta 7.000 evra!

Direktor Foruma beogradskih gimnazija Miodrag Sokić tvrdi da je racionalizacija kadrova u školama otežana zbog samovolje i nezakonitog rada direktora tih škola, što obrazovnom sistemu nanosi veliku štetu

 • 2

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Miodrag Sokić kaže da jedno radno mesto u prosveti na "crnom tržištu" košta oko 7.000 evra, a da su samovolja i nezakonit rad direktora škola najveća prepreka u racionalizaciji kadrova u školama.
- Kontrola zapošljavanja novih nastavnika izmiče direktorima najsnažniju polugu njihove vlasti: raspoređivanje postojećih i zapošljavanje novih radnika - ocenio je Sokić.

Pre racionalizacije, kako je Sokić objasnio, koja je dala polovične rezultate, direktor je mogao da raspiše konkurs bez obzira na stvarne potrebe škole, uvek kada je smatrao da je to potrebno, a mogao je da zaposli i rođake, decu prijatelja i zemljaka, ali i da "izmisli" radno mesto.
- Sada, kada je sve to mnogo teže, direktori škola na razne načine pokušavaju da izigraju naredbe Ministarstva prosvete i školskih uprava o obavezi prijavljivanja viškova i potreba. Direktori ne prikazuju na početku nastavne godine tehnološke viškove i prikrivaju potrebe za nastavnicima, pokušavaju da "ostave za zimnicu" većinu predmeta za koje postoji potreba i većinu nastavnika koji su viškovi ili rade na određeno vreme, ali su kod njih u milosti - naveo je Sokić.
On tvrdi da na taj način direktori škola pričinjavaju veliku štetu školskom sistemu. Prema njegovim rečima, do 15. avgusta, odnosno isteka roka, samo je jedna od 21 beogradske gimnazije Školskoj upravi Beograda prijavila listu tehnološkoh listova i potreba.
Do 24. avgusta, posle intervencije Školske uprave, taj broj se popeo na sedam, pa se može zaključiti da čak u 14 beogradskih gimnazija nema nijednog časa viška ili manjka. On je rekao da u jednoj beogradskoj gimnaziji ima dva mesta za bibliotekara, a da na njima radi čak devet profesora različitih struka.
- Jedna beogradska gimnazija je u poslednje četiri godine povećala broj zaposlenih sa 70 na 95 - rekao je Sokić i naveo da direktori najčešće manipulišu tako što prikrivaju i ne prijavljivuju potrebe za određenim procentom nekog predmeta.
Sokić dodaje da direktori zapošljavaju radnike na određeni rok i produžavaju taj status i po nekoliko godina, prikrivaju radnike koji su ispunili starosni uslov za penziju i raspisuju konkurs za određeno radno mesto mimo dozvole Školske uprave.
(M. S. / Tanjug)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Dragan Filipović Dragišić

  Pošto je dugoročna strategija razvoja Crne Gore stočarstvo, predlažem da ministar Obradović (pripadnik Beranskog lobija od koga se ne može živeti u Beogradu i Srbiji već duži niz decenija) povede sa sobom Fila Vesnu, Viđikanta i Panića iz školske Uprave Novi Sad i sve ostale slične njima da ožive katune u Vasojevićima. Možda će Milo imati neke koristi od njih.

  3
  1

  Podelite komentar

 • vlad

  U Vršcu može i za 5000 evra ;)

  0
  0

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima