Zurof ipak drži govor

Episkop bački Irinej potvrdio da će Efraim Zurof učestvovati na pomenu žrtvama Novosadske racije

  • 0

Direktor Centra "Simon Vizental" u Jerusalimu Efraim Zurof prisustvovaće centralnom obeležavanju 70. godišnjice Novosadske racije na poziv Eparhije bačke i jevrejske zajednice i zajedno sa patrijarhom Irinejem obratiće se prisutnima, izjavio je episkop bački Irinej.

Na pomen žrtvama Novosadske racije, koji će biti održan 23. januara na Keju žrtava racije kraj spomenika "Porodica", Zurof "dolazi s pozivom rabina (Isaka Asiela) i mojim i učestvovaće u programu", rekao je vladika Irinej.

To što će tih dana Zurof biti gost gradonačelnika Igora Pavličića i što je u dobrim i prijateljskim odnosima s gradonačelnikom "nikome ne može da smeta i nema nikakve veze sa našim ovdašnjim nesporazumima, kojih bolje i da nije bilo", istakao je episkop Irinej.

Jevrejska opština Novi Sad prethodno je saopštila da se bačka eparhija SPC protivi mogućnosti da na pomenu žrtvama Novosadske racije govori i lovac na naciste Efraim Zurof.

Jevrejska opština je tada navela da su joj predstavnici eparhije u više navrata saopštili da neće dozvoliti da Zurof govori, jer on u Novi Sad dolazi na poziv gradskih vlasti.

"Efraim Zurof je čovek koji na globalnom nivou predstavlja živi simbol borbe protiv nacizma. On je često, baš u Novom Sadu, širio poruku ljubavi i s njegovim građanima delio bol i borio se za procesuiranje preostalih ratnih zločinaca", navedeno je u saopštenju.

Efraim Zurof je proglašen za počasnog građanina Novog Sada 2008. godine, jer se zalagao da bivši mađarski žandarmerijski kapetan Šandor Kepiro bude osuđen zbog svog učešća u Novosadskoj raciji, januara 1942. godine.

U Novom Sadu i dalje traju oštre polemike između gradskih vlasti i bačke eparhije o tome ko će, kada i gde držati komemoraciju, odnosno pomen, kao i o tome ko sme, a ko ne sme da govori na obeležavanju 70. godišnjice zločina Novosadske racije, u kojoj je mađarska fašistička vojska ubila i pod led Dunava bacila više od 1.300 Novosađana, od 21. do 23. januara.

SPC je najavila da će u ponedeljak u podne pomen žrtvama Racije sluziti patrijarh te crkve Irinej, na novosadskom Keju žrtava racije, kod spomenika "Porodica".

Gradski čelnici najavili su da će i oni u to vreme biti na Keju žrtava racije i odati počast stradalima, a iz eparhije im je saopšteno da zbog ranijih nesporazuma ne mogu da učestvuju u programu, jer ga je organizovala SPC.

Danas će godišnjicu Racije obeležiti Liga socijaldemokrata Vojvodine i organizacija Antifašistička akcija Novog Sada, minutom ćutanja i polaganjem venaca i cveća.

(Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA