PRVI GLAS SA MARSA: "Kjuriositi" će inspirisati nove generacije naučnika i istraživača (VIDEO)

Članove "Kjuriositijevog" tima pozdravio je direktor Nase Čarls Bolden, putem predajnika instaliranog na rover "Kjuriositi", koji se nalazi na površini Marsa

  • 0

Američka svemirska agencija NASA prvi put je na Zemlju emitovala ljudski glas sa neke druge planete. Naime, članove "Kjuriositijevog" tima pozdravio je snimljen glas direktora te agencije Čarlsa Boldena.

- Ovo je Čarli Bolden, direktor Nase. Govorim vam preko predajnika rovera "Kjuriositi", koji je sada na površini Marsa - rekao je Bolden.

On je govorio o teškoćama spuštanja rovera na Mars i čestitao članovima Nase i njihovim partnerima iz privatnih firmi i državnih agencija na tom uspešno obavljenom zadatku. Bolden je istakao da radoznalost podstiče ljude na istraživanja.

- "Kjuriositi" će koristiti planeti Zemlji i inspirisati nove generacije naučnika i istraživača i pripremiti ih za novu ljudsku misiju u ne tako dalekoj budućnosti - rekao je Bolden.

Snimljeni glas emitovan je zajedno sa novim telefoto snimcima marsovskog pejsaža, na kojima se vide grube planinske stene i brazde stvorene erozijom sa jasno izraženim geološkim slojevima.

Šef programa Nase Dejv Laveri rekao je da postoji nada da će poruka direktora svemirske agencije nadahnuti neku osobu koja je već rođena da postane prva koja će kročiti nogom na Mars.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA