Ruska "Sberbanka" unosi novac u Srbiju

Najveća ruska banka kupila je srpski ogranak austrijske "Folksbanke" i u septembru planira da unese svež bankarski kapital u našu zemlju

  • 0

Najveća banka u Rusiji "Sberbanka", koja je 2011. godine kupila srpski ogranak austrijske "Folksbanke", planira da u septembru unese novi bankarski kapital u Srbiju.

Kako piše ruski privredni dnevnik "Vredomosti", "Sberbanka" planira da posluje pod svojim imenom u našoj zemlji do kraja ove godine.

Prema pisanju tog dnevnika, ova ruska banka sa tržišnom kapitalizacijom od 62,4 milijarde dolara postala je jedna od 20 najvećih banaka u svetu po kapitalizaciji.

Osnovana 1841. ova banka trenutno deli 17. i 18. mesto sa "Ju Es Bankorp", dok su iza nje ostali giganti poput "BNP Pariba" i "Dojče Bank", a ispred nje je "HSBC".

- Jedan od strateških ciljeva banke je da 2014. godine bude među deset najvećih banaka sveta. Ova banka je iskoristila podršku države i snizila kamate, tako da je privukla ključne korporacije, a zatim iskoristila svoje resurse i preorijentisala se na razvoj unosne male privrede - rekao je predsednik saveta direktora "MDM banke" Oleg Vjugin.

On očekuje da će situacija u svetu Rusiji ići na ruku pa će planovi "Sberbanke" biti ostvarivi. Kriza u Evropi će se nastaviti, situacija u SAD je i dalje nesigurna, a nafta je skuplja od 100 dolara po barelu, smatra Vjugin i navodi da se "u Rusiji može ostvarivati prihod, dok u Evropi postoje problemi s kapitalom".

(A. T. /Tanjug )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA