• 1

Medvedev odobrio gas za Srbiju!

Premijer Rusije ukazom odobrio isporuke prirodnog gasa za Srbiju, za period od 2012. do 2021. godine. Uslov je da Srbija plati stari dug za gas u iznosu od 30 miliona dolara

  • 1

Rusija i Srbija će zaključiti sporazum o dugoročnim isporukama ruskog prirodnog gasa od 2012. do 2021. godine, objavljeno je na sajtu Vlade Rusije.
Kako se navodi na sajtu Government.ru, premijer Dmitrij Medvedev je ukazom odobrio nacrt sporazuma kojim će se isporučivati po pet milijardi kubnih metara godišnje.

Cena po kojoj će Srbija kupovati ruski gas nije navedena u tekstu sporazuma, ali je uslov za isporuke da Srbija do 2014. godine plati stari dug za gas od 30 miliona dolara.
U sporazumu je navedeno da "srpska strana garantuje da će na vreme i u potpunosti platiti za isporuke ruskog gasa", a u slučaju da kasni,"isporučilac može da jednostrano obustavi isporuke gasa".
"Prirodni gas koji se isporučuje Srbiji, u okviru sporazuma, koristiće potrošači na tržištu Republike Srbije", piše u dokumentu.
U protokolu uz sporazum navodi se da Srbija garantuje da će do kraja 2014. godine vratiti dug Srbijagasa ruskom Gaspromeksportuu iznosu od 30 miliona dolara za gas koji je isporučen od novembra 2000. do januara 2001. godine.
Dug će biti vraćen tako što će Srbija svake godine isplaćivati po 10 miliona dolara, pri čemu se prvi deo duga biti isplaćen do kraja 2012. godine, drugi deo do kraja 2013. godine i treći do kraja 2014.
Dugoročni sporazum o isporuci ruskog gasa Srbiji trebalo bi da potpišu Ministarstvo za energetiku Rusije i Ministarstvo za energetiku Srbije, piše na sajtu.
Tokom prošle godine Gasprom je isporučio Srbiji 1,4 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.
(Telegraf.rs/Beta)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sashki

    šta je bilo sa onim da rusi uvezu gas u srbiju pa da iz srbije ide na dalje. nisam u toku

    0
    0

    Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima