"Fijat" prašta deo duga Srbije do sledeće godine

Srbija se ugovorom obavezala da italijanskoj kompaniji uplati 90 miliona evra. Dogovoreno je da se rebalansom budžeta do kraja ove godine obezbedi 50 miliona evra, a ostatak obaveze isplati tokom naredne godine

  • 1

Potpredsednik "Fijata" Alfred Altavil saglasio se sa ponuđenim rešenjem ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića da se rebalansom budžeta do kraja ove godine obezbedi 50 miliona evra, a ostatak obaveze isplati tokom naredne godine.

Ovaj dogovor će se tek pretočiti u ugovor i sledeće nedelje dočekati predsednika "Fijata" Serđa Markionija.

Podsetimo, Srbija se ugovorom obavezala da "Fijatu" uplati 90 miliona evra.

Dinkić se u sredu sastao sa potpredsednikom "Fijata" Alfredom Altavilom kako bi zajednički došli do rešenja oko isplate zaostalog duga države prema ovoj kompaniji, pišu "Novosti".

Ministar finansija i privrede je italijanskom partneru rekao da prethodna vlada ugovorenu obavezu prema "Fijatu" nije predvidela ovogodišnjem budžetom.

Novac za podmirivanje čitavog duga Srbija ne može se pronađe ni u rebalansu, pa je jedino rešenje da se isplata dela obaveze odložiti za sledeću godinu.

"Fijat" bi već krajem narednog meseca trebalo da počne prodaju novog modela "500l" i u Srbiji. U ovoj kompaniji očekuju da do kraja godine iz kragujevačke fabrike u svet ode 30.000 automobila.

Prihod samo od izvoza novog modela trebalo bi da dostigne 350 miliona evra. Većina delova za "fijat 500l" (70 odsto) proizvodi se u Srbiji.

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA