DAN NESTALIH: Još traje potraga za 4.000 Srba

- Veliki problem u pronalaženju i identifikaciji nestalih je nedovoljna spremnost svih zemalja u regionu da se tim problemima bave na odgovorniji i transparentniji način - smatra Veljko Odalović

  • 0

Na prostoru bivše Jugoslavije sada se među nestalima nalazi oko 4.000 Srba, a veliki problem u pronalaženju i identifikaciji nestalih je nedovoljna spremnost svih zemalja u regionu da se tim problemima bave na odgovorniji i transparentniji način, izjavio je predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović.

Podaci Komisije ukazuju da je još nerasvetljena sudbina 13.137 osoba nestalih na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i na Kosovu i Metohiji, dok 5.000 tela širom bivše SFRJ čeka na identifikaciju.

Komisiji je prijavljeno 530 nestalih osoba srpske i drugih nealbanskih nacionalnosti sa Kosova i Metohije, u Hrvatskoj se 398 naših državljana vode kao nestali, a za još 1.200 Srba porodice su, koje kao izbeglice žive u Srbiji, prijavile nestanak. U Bosni i Hercegovini se traži 95 Srba, dok nadležna komisija iz Banjaluke ima evidenciju sa više od 1.700 nestalih Srba.

Od 5.000 neidentifikovanih, kako je rekao Odalović, više od 900 tela nalazi se u Zagrebu, više od 3.000 u Sarajevu i Visokom, u Prištini 400 tela čeka na identifikaciju, a u Banjaluci 600.

U Beogradu, sa druge strane, nema nijedno neidentifikovano telo, naglasio je Odalović dodajući da su završena pretraživanja prostora oko Perućca, Petrovog sela i Batajnice, gde je 97 odsto identifikacija tačno urađeno.

- Tela smo predali porodicama, a iz tela koja smo ekshumirali na grobljima duž Save i Dunava uzeli smo koštani uzorak, vratili ih gde su bila i čekamo identifikaciji - istakao je Odalović dodajući da se oko 100 neidentifikovanih tela nalaze na mestima gde su bila sahranjena.

Bez obrzira na nešto veći broj rešenih slučajeva, Odalović nije zadovoljan i smatra da se mora obezbediti više informacija i uraditi više na pronalaženju i identifikaciji nestalih, jer, ako bi se nastavila sadašnja dinamika, više desetina godina sudbina nestalih bi ostala nerasvetljena.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA