Dan Vojske Srbije ubuduće 23. aprila

Predesednik Srbije potpisao odluku kojom je praznik VS na dan Drugog srpskog ustanka

  • 0

Predsednik Srbije Boris Tadić potpisao je odluku kojom se Dan Vojske Srbije ubuduće obeležava 23. aprila, potvrđeno je u kabinetu predsednika.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac uputio je početkom januara ovaj predlog predsedniku Tadiću, koji je potpisao takvu odluku, čime su Srbija i Vojska dobile novi praznik.

Dan Vojske se, kao i Dan državnosti, do sada obeležavao 15. februara, u znak sećanja na taj dan 1804. godine kada je podignut Prvi srpski ustanak, dok se državnost obeležava u znak na sećanje na Sretenjski ustav iz 1835. godine.

Praznik Vojske ubuduće će biti obeležavan 23. aprila zato što je na taj dan 1815. godine u Takovu podignut Drugi srpski ustanak.

- U Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije već duže se razmišlja da Dan državnosti i Dan Vojske treba razdvojiti iz više razloga - rekao je ministar odbrane Dragan Šutanovac Press.

S obzirom na to da od ove godine građani za Dan državnosti imaju dva neradna dana, logično je bilo da se pronađe neki adekvatan, istorijski važan datum za obeležavanje Dana Vojske, kako bi građani, zajedno sa Vojskom, mogli da učestvuju u praznovanju i svečanom obeležavanju, objasnio je Šutanovac.

Istoričar Dušan Bataković ukazuje da su u najvećem broju država civilni i vojni praznici razdvojeni i da je dobro da se takva praksa ustanovi i kod nas.

(Tanjug/Foto: mod.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA