Privredi milijardu evra, banke određuju koja preduzeća će dobiti sredstva

"Krediti su namenjeni svim preduzećima u Srbiji i mogu da ih uzmu ili za održavanje likvidnosti ili refinansiranje postojećih skupih kredita u istoj banci", rekao je ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić

  • 0

Vlada Srbije je donela Uredbu o subvencinisanim kreditima za likvidnost, a koja preduzeća će moći da dobijaju sredstva uz donaciju određivaće same banke.

U paketu novih mera će se naći ukidanje 104 parafiskalna nameta, ali i ukidanje najverovatnije tridesetak suvišnih agencija, fondova i institucija. Prvu iz paketa antikriznih mera, međutim, osetiće preduzeća u Srbiji, jer je Vlada juče usvojila Uredbu o subvencionisanim kreditima za likvidnost.

Preduzeća će zajmove indeksirane u evrima plaćati najviše 3,5 odsto na godišnjem nivou, a one u dinarima - do nivoa referentne kamatne stope Narodne banke Srbije. Maksimalni iznosi ovih pozajmica biće limitirani po veličini preduzeća. Preduzetnici mogu da računaju na najviše 30 miliona, a pretežni izvoznici - na najviše 600 miliona dinara kredita.

Banke će pod ovim uslovima tokom narednih godinu dana privredi plasirati milijardu evra. Do kraja ove godine preduzeća mogu da računaju da će im na raspolaganju biti ukupno 300 miliona evra. Preostalih 700 miliona evra odobravaće se tokom 2013.

Budžet će tako ovogodišnje subvencije koštati oko 30 miliona dinara, računaju u Ministarstvu finansija i privrede. Pozajmice će se otplaćivati ukupno 18 meseci, od čega je pet meseci počeka.

- Krediti su namenjeni svim preduzećima u Srbiji i mogu da ih uzmu ili za održavanje likvidnosti ili refinansiranje postojećih skupih kredita u istoj banci. U programu mogu da učestvuju sve zainteresovane banke. Čim sa državom potpišu ugovore, preduzeća mogu da se prijave za kredite. Selekciju preduzeća će raditi same banke - istakao je Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede.

Ministarstvo finansija je svim ministarstvima prosledilo spisak parafiskalnih namata koji bi trebalo da se ukinu. Kada se Vlada usaglasi, Skupština bi trebalo da usvoji izmene čak 31 zakona, a ukidanje nameta će tako osetiti 11 ministarstava. U istom periodu, tokom naredne nedelje, ministarstva treba sama da predlože i suvišne agencije i fondove koje bi trebalo ukinuti.

- Najmanje tridesetak agencija i fondova bi moglo da se ukine. Jedna od njih je Fond za zaštitu životne sredine. Svim tim telima ćemo ukinuti sopstvene prihode, a tako i sopstvene rashode. Novac će ići direktno u budžet. Sva ministarstva i svi korisnici budžeta će opravdanim rashodima konkurisati za sredstva - kaže Dinkić.

On dodaje da je plan da se do kraja godine budžetski deficit smanji na ispod četiri odsto bruto domaćeg proizvoda.

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA