KORISNO ZA KUPCE: Kako da proverite ko je pravi vlasnik nekretnine

Ako potencijalni kupac zna ime opštine, ime katastarske opštine i broj katastarske parcele ili zna adresu i kućni broj nepokretnosti za koju je zainteresovan, može da je proveri putem internet servisa Republičkog geodetskog zavoda

  • 3

Pre kupovine nekretnina, građani sa sigurnošću mogu da provere ko je njihov pravi vlasnik, i to zahvaljujući novom internet servisu Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), izjavio je direktor tog zavoda Nenad Tesla.

- Ako građanin zna ime opštine, ime katastarske opštine i broj katastarske parcele ili zna adresu i kućni broj nepokretnosti za koju je zainteresovan, može na osnovu tih parametara da sazna ime, prezime i adresu vlasnika nepokretnosti. To smo uradili da bismo sprečili bilo kakvu vrstu zloupotrebe i smatramo da je ovo izuzetno koristan servis - objasnio je Tesla.

On je naveo da građani treba da obrate pažnju na datum ažurnosti podatka, jer će to u prvih tri do četiri meseca biti pilot projekat, koji će biti unapređen početkom sledeće godine.

Tesla je pozvao građane da, kada je u pitanju njihova nepokretnost, ukažu na eventualne greške, na primer kod punog imena ili adrese.

Očekujući da će i državni organi i organi lokalne samouprave imati koristi od savremenog katastra nepokretnosti Srbije, RGZ je napravio aplikaciju i za njih, na kojoj je moguće videti sve podatke koji se tiču neke nepokretnosti, kao što su površina, teren, hipoteka, iznos, na osnovu kog ugovora, u kojoj banci.

Državni organi mogu, kako je objasnio, da saznaju sve što se tiče određene nepokretnosti, dok građani mogu da dobiju samo osnovne informacije o nepokretnosti i imaocima prava.

- Nije moguće pretraživati podatke po matičnim brojevima imaoca prava, niti se ova informacija prikazuje kod pregleda podataka zbog poštovanje načela Zakona o zaštiti podataka o ličnosti - istakao je Tesla.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA