NOVO ŠTIVO: Knjiga o Brejvikovim mejlovima

Norveški novinar Kjetil Stormark pročitao je više od 7.000 mejlova koje su hakeri pronašli na nalozima koje je koristio desničarski ekstremista. - Korespodencija samo potvrđuje presudu suda u Oslu, koji je utvrdio da je Brejvik mentalno zdrav - kaže autor knjige

  • 0

Norveški novinar Kjetil Stormark objavio je knjigu mejlova ekstremiste Andersa Beringa Brejvika (33), u kojoj je opisano kako se Brejvik pripremao za napade u kojima je ubio 77 osoba na ostrvu Utoja. Knjiga nazvana "Privatni imejlovi masovnog ubice" zasnovana je na korespodenciji koju su prikupili hakeri koji su upali u Brejvikove naloge posle napada.

Korespodencija samo potvrđuje presudu suda u Oslu prošlog meseca koji je utvrdio da je Brejvik mentalno zdrav - kaže autor knjige.

On je na svom Tviter nalogu priznao da je uzbuđen zbog nove knjige.

- Sutra izlazi knjiga 'Privatni mejlovi masovnog ubice' zasnovana na između 7 i 8 hiljada Brejvikovih mejlova. Priznajem da sam veoma uzbuđen - tvitnuo je Stormark.

Stormark, novinar koji je već objavio knjigu o napadima koji su uzdrmali ovu skandinavsku zemlju, isčitao je više od 7.000 mejlova poslatih sa četiri naloga koje je koristio desničarski ekstremista.

- Poruke ne pružaju kompletnu predstavu ali pokazuju koliko je bio strpljiv i kako je u određenim situacijama delovao saosećajno. Ove crte ukazuju na to da je Brejvik duševno zdrav i da je sud 'doneo pravu odluku' kada su ga proglasili uračunjivim i osudili ga na zatvor, a ne psihijatrijsku negu - rekao je Stormark.

Mejlovi su otkrili kako je Brejvik prikupio novac i nabavio opremu potrebnu za napade.

Stormark smatra da su Brejvika možda mogli da otkriju pre napada da je norveška obaveštajna služba imala kompjuterski sistem sposoban da analizira sumnjive onlajn kupovine, poput baterija koje koristi policija ili delova lažne policijske uniforme koje je nabavio preko Interneta.

U knjizi se nalaze kako poruke osude tako i ohrabrenja Brejviku, poslate odmah posle napada.

Brejvikovi advokati protestovali su zbog objavljivanja knjige rekavši da ona predstavlja kršenje njegove privatnosti.

Sud u Oslu je 24. avgusta osudio Brejvika na maksimalnu kaznu od 21 godine zatvora koja se može produžiti ukoliko on i dalje bude predstavljao pretnju po društvo.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA