OPREZ! Tigrasti komarci vrebaju iz močvara, sa reka i sa splavova!

Opasni virus ne prenosi se kontaktom među ljudima, a osoba se može zaraziti samo ako ju je ujeo zaraženi komarac. Tigrastih komaraca u Srbiji ima i oni se uglavnom nalaze u močvarnim delovima i zato treba biti obazriv prilikom odlazaka na reke, splavove ili na pecanje

  • 2

Od virusnog oboljenja groznica Zapadnog Nila na Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije 13. avgusta umrla je žena iz Pančeva stara oko 60 godina, a još 21 pacijent inficiran je ovim virusom, kaže za Telegraf zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Olga Dulović.

- Klinička slika može biti od upale mozga do blage letnje infekcije - ukazala je Dulovićeva i dodala da niko od obolelih nije bio u zemljama gde je bolest već zabeležena, već da se bolest razvila u Srbiji.

Doktorka kaže da se bolest manifestuje na više načina, tako što oboleli imaju sliku encefalitisa i lekari to brzo prepoznaju, ali oboljenje se može javiti i kod onih kod kojih se ne javlja slika encefalitisa.

- Bolest karakteriše upala mozga (encefalitis) i nema nikave naznake po kojima se razlikuje od ostalih encefalitisa, zbog čega je važno da se urade laboratorijske analize na osnovu čijih rezultata se potvrđuje bolest - objašnjava ona.

Opasni virus, kojeg prenose tigrasti komarci, ne prenosi se kontaktom među ljudima, a osoba se može zaraziti samo ako ju je ujeo zaraženi komarac, dok se simptomi bolesti javljaju za tri do 14 dana posle uboda.

Kod oko 80 odsto inficiranih ljudi ovo oboljenje protiče bez simptoma, dok ostatak ima blagu kliničku sliku.

Pored groznice i glavobolje, u kliničkoj slici dolazi do pojave ukočenosti vrata, dezorijentacije, kome, premora, konvulzija, mišićne slabosti i paralize. Ozbiljne neurološke manifestacije uključuju ataksiju, odnosno gubitak koordinacije mišićnih pokreta, zapaljenje kičmene moždine.

Bolest se ne prenosi sa čoveka na čoveka, ali se može preneti transfuzijom krvi, upozorava epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović.

- Groznicu prenose ujedi ženke komaraca. One se hrane krvlju, a mužjaci voćnim sokovima. U 80 do 90 odsto slučajeva groznica Zapadnog Nila prođe neopaženo, bez ikakvih simptoma. Osoba eventualno oseti umor, neraspoloženje i blagu temperatura, a tome retko ko pokloni pažnju. Oko 15 odsto obolelih ima takozvanu srednju kliničku sliku, praćenu groznicom, temperaturom, glavoboljom, mučninom, dok ostatak dobije meningocefalitis. Takva teška klinička slika uglavnom zadesi hronične bolesnike, a najviše one sa kardiovaskularnim bolestima – objašnjava on.

Groznica Zapadnog Nila se u većini slučajeva završava potpunim oporavkom, posle nekoliko nedelja ili meseci. Protiv nje ne postoji specifična terapija niti vakcina.

Kako Telegraf nezvanično saznaje, na Klinike za infektivne i tropske bolesti primljeno je više od 21 pacijenta sa simptomima ovog oboljenja.

- Primljeno je više od navedenih 21 pacijenta za koje se sumnja da su inficirani ovim virusom, ali se moraju uraditi sve neophodne analize da bi se mogla sa tačnošću konstatovati bolest i otpočeti sa njenim lečenjem - kaže naš sagovornik iz klinike.

Epidemiolog Veljko Đerković kaže za Telegraf da u Srbiji postoje šareni komarci i da se njihov ujed nimalo ne razlikuje od ujeda običnih komaraca i dodaje da nema mogućnosti od izbijanja neke velike epidemije, ali "da svakako treba da vodimo računa".

- Razloga za paniku nema! Tigrastih komaraca u Srbiji ima i oni se uglavnom nalaze u močvarnim delovima i zato treba biti obazriv prilikom odlazaka na reke, splavove ili na pecanje - kaže on.

(D. Z. / M. L.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Panac

    6. septembar 2012 | 23:07

    Bravo nindza ti ces da im kazes sta komarac ima a sta nema ...

  • panchevac

    4. septembar 2012 | 16:13

    komarci ne mogu da ujedaju!!! oni imaju usni aparat za bodenje! i vi imate neke diplome....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA