NEMA RAZLOGA ZA BRIGU? Broj zaraženih od virusa Zapadnog Nila popeo se na 37!

Virus koji prenose tigrasti komarci potvrđen kod još 16 osoba, a eventualno povećanje broja zaraženih zavisi od toga koliko će komarci u narednom periodu biti "aktivni", kažu nadležni

  • 1

Virus Zapadnog Nila, koji prenose tigrasti komarci, potvrđen je kod još 16 osoba, tako da je do sada registrovano ukupno 37 zaraženih, kaže zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Olga Dulović.

Ona dodaje da je reč o podacima koji se odnose na period do kraja avgusta i da će eventualno povećanje broja zaraženih zavisiti od toga koliko će komarci u predstojećem periodu biti "aktivni".

Dulovićeva je ranije kazala da je na Klinici za infektivne i tropske bolesti zbrinuto dvadesetak pacijenata zbog sumnje da su oboleli od virusnog encefalitisa, a kod njih dvoje ta bolest je dokazana. Kako je napomenula, za analize je u nekim slučajevima potrebno i do dve nedelje.

Sve zaražene osobe su starosti između 52 i 82 godine, što je karakteristično za taj virus, a lečile su se kako na Klinici za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, tako i na odeljenjima u drugim delovima Srbije.

Dulović je poručila da građani nemaju razloga za zabrinutost, jer postoje različite forme virusnog encefalitisa koje mogu biti blage i prolaze neprimetno, a nekada mogu biti i veoma ozbiljne i životno ugrožavajuće.

Resorna ministarka Slavica Ðukić Dejanović je ranije kazala da nema opasnosti da će se u Srbiji razviti epidemija izazvana virusom sa Zapadnog Nila koji prenose tigrasti komarci.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dr.tica

    5. septembar 2012 | 14:53

    vreme je da novine zaposle lekara kako bi im pružao veoma neophodne informacije, koje su im prekopotrebne da ne bi dizali paniku među ljudima i da bi ih lepo informisali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA