KINA GORI, A JAPAN SE ČEŠLJA: Sporna ostrva koja kupuje Tokio vode u novi rat!

Vlada u Tokiju se saglasila da za 26 miliona dolara kupi tri od pet glavnih ostrva, od porodice Kurihara, izvestili su japanski mediji, pozivajući se na neimenovani izvor

  • 1

Kina je danas saopštila da će preduzeti "neophodne mere" kako bi odbranila svoju teritoriju nakon što su japanski mediji izvestili da je japanska vlada odlučila da kupi nekoliko privatnih ostrva u Istočnom kineskom moru, na koje pravo polažu i Japan i Kina.

- Ne možemo, a da se ne pitamo u kom pravcu Japan želi da odu kinesko-japanski odnosi -  izjavio je portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Hong Lei reagujući na izveštaj japanskih medija, preneo je AFP.

Kineska vlada pomno prati događaje i preduzeće neophodne korake da odbrani svoj nacionalni teritorijalni suverenitet, istakao je on.

Vlada u Tokiju se saglasila da za 26 miliona dolara kupi tri od pet glavnih ostrva, od porodice Kurihara, izvestili su japanski mediji, pozivajući se na neimenovani izvor.

Zvaničnik japanske vlade odbio je da potvrdi tu informaciju, navodeći da su pregovori u toku i da će vlada objaviti saopštenje "kada postignemo rezultat po okončanju procesa", prenela je agencija AP.

Kina ne priznaje vlasništvo japanskoj porodici nad ostrvima, tako da dogovor o prodaji ne dotiče Kinu.

Spor oko ostrva kulminirao je incidentom 7. septembra 2010. godine, kada se kineski ribarski brod sudario sa brodom japanske pogranične policije u blizini ostrva.

Kapetan kineskog ribarskog broda je uhapšen i potom oslobođen.

Prošlog vikenda, Tokio je uputio tim stručnjaka u vode oko ostrva da istraži mogućnosti za ribolov, što je Kina oštro kritkovala.

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    5. septembar 2012 | 18:15

    26 miliona tri ostrva a oni bogatuni placaju vile toliko...Ovo je dzabe onda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA