Odbrana osuđenih za ubistvo Tatona traži izuzeće sudije

Advokati traže da se sudija Aleksandar Stepanović sam izuzme iz krivičnog vanpretresnog veća jer je, kako oni smatraju, u sukobu interesa

  • 1

Odbrana pravosnažno osuđenih zbog učešća u ubistvu Brisa Tatona 2009. u Beogradu očekuje od sudije Aleksandra Stepanovića da se izuzme iz krivičnog vanpretresnog veća koje treba da odlučuje o predlogu odbrane za ponavljanje postupka. Advokati tvrde da je Stepanović u sukobu interesa.

Sudija Stepanović je izvestilac i predsednik tog veća, a branioci osuđenih smatraju da on ne bi trebalo da odlučuje o predlogu za ponavljaje postupka u kom je prvostepenu presudu izrekla sudija Mirjana Ilić.

Branilac jednog od optuženih, Dejana Puzigaće, advokat Svetozar Vujačić objašnjava da je Ilićeva sada disciplinski tužilac Visokog saveta sudstva i treba da razmotri da li ima uslova za pokretanje postupka za Stepanovićevo razrešenje.

- Ilićeva treba da odluči o zahtevu za razrešenje sudije Stepanovića koji joj je podnela moja koleginica Zora Dobričanin, nakon što je Ustavni sud u jednom drugom predmetu našao da su povređena prava odbrane, jer je sudija Stepanović prekršio zakon - naveo je Vujačić.

On je ukazao da po zakonu, odbrana nema pravo da traži izuzeće člana krivičnog vanraspravnog veća, ali da članovi to mogu sami da zahtevaju.

- Obrana osuđenih za smrt Tatona smatra da bi, ukoliko Stepanovićevo veće usvoji njihov zahtev za ponavljanje postupka, prvostepena presuda sudije Mirjane Ilić bila dovedena u pitanje. Onda bi Ilićeva mogla da pokrene postupak za Stepanovićevo razrešenje, o kom odluku donasi Visoki savet sudstva. Radi pravilnog i zakonitog odlučivanja mi očekujemo da se sudija Stepanović sam izuzme - rekao je Vujačić.

Predmet Taton sa svim detaljima, kako je napomenuo Vujačić, dostavljen je 3. septembra savetniku predsednika Srbije za pravna pitanja Oliveru Antiću, kao i ministru pravde Nikoli Selakoviću radi monitoringa tog slučaja.

SUDIJA ILIĆ: O RAZREŠENJU NE ODLUČUJEM JA

Sudija Mirjana Ilić kaže da navodi advokata "ne stoje" i da ne želi da komentariše takve tvrdnje. Prema njenim rečima, predmet Stepanović nije dobila u rad niti će ga ona raditi.

- Tu je reč o inicijativi za razrešenje koliko znam i o njoj odlučuje član Visokog saveta, a ne ja kao disciplinski tužilac - naglasila je Ilić.

Ona je napomenula da je donela presudu (za Tatona) u kojoj je u potpunosti činjenično stanje potvrđeno odlukom Apelacionog suda, dok je odluka o kaznama, kako je navela, lični stav svakog sudije.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • banbus

    5. septembar 2012 | 18:51

    U demokratskoj zemlji,za koju se Srbija predstavlja, ni na jednoj televiziji nije moguce emitovati film Borisa Malagurskog Pretpostavka pravde u kojem je sve receno o ovom slucaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA