SLOVENIJA: Kardinal pristao na test očinstva, ali na "nezavisnom terenu"

Franc Rode, poglavar katoličke crkve, pristao je na zahtev za utvrđivanje očinstva Petera Štelcera, za koga se sumnja da je njegov sin. Afera sa Peterovom majkom Tanjom dogodila se 1969. godine, dok je kardinal još bio sveštenik

  • 0

Poglavar Slovenačke katoličke crkve Franc Rode složio se sa zahtevom Petera Štelcera, koji tvrdi da je njegov sin, da se DNK test očinstva obavi van Slovenije, a ne u Ljubljanskom forenzičkom institutu, kako je Rode ranije predlagao.

Advokatska kancelarija koja zastupa Rodea rekla je slovenačkoj agenciji STA da će kardinal pristati na zahtev Štelcera, koji je zatražio da se test obavi van Slovenije, na nekom "nezavisnom mestu".

Kako navode slovenački mediji, Kancelarija "Zidar and Klemeneie" precizirala je da Štelcerovi advokati predlažu da DNK analize budu obavljene na institutu u Nemačkoj.

Prema navodima dnevnika, Rode je 1969. godine, dok je još bio sveštenik, bio u intimnoj vezi sa Tanjom Bredom, koja mu je sledeće godine rodila sina.

Breda je, međutim, u izjavi "Delu", negirala da je Peter Rodeov sin, rekavši da ne zna ko je otac njenog deteta.

Slovenački dnevnik se u priči poziva na snimljene izjave svedoka, za koje tvrdi da su spremne da ponove svoje navode pred sudom.

Breda (61), koja živi u Nemačkoj, rekla je listu da je bila u intimnoj vezi s Rodeom kada joj je bilo 18 godina. Ona je, navodi "Delo", 1970. godine u sanatorijumu Sent Jozef u Nemačkoj rodila Štelcera, koji sada živi na Bliskom istoku.

Negiranjem navoda o njegovom očinstvu, Breda štiti Rodea, tvrdi "Delo", pozivajući se na izjavu poverljive osobe, i tvrdi da je ta osoba spremna da to ponovi pred sudom.

Kardinal je odbacio navode "Dela", nazivajući ih pričom izmišljenom na osnovu glasina, neimenovanih izvora i nagađanja Štelcera.

On je negirao da je ikada dobio zahtev za utvrđivanje očinstva od Petera S. kao i da je prekršio zavet na celibat, ali nije demantovao da je bio u prijateljskim odnosima sa Tanjom Bredom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA