MUZIČKI DINAR: Potpisan Protokol o jedinstvenoj tarifi! (VIDEO)

Konačno svi zadovoljni: predstavnici Privredne komore Srbije (PKS) i kolektivnih organizacija za zašitu autorskih i srodnih prava potpisali Protokol o primeni jedinstvene tarife

  • 0

Predstavnici Privredne komore Srbije (PKS) i kolektivnih organizacija za zašitu autorskih i srodnih prava potpisali su danas Protokol o primeni jedinstvene tarife za "muzički dinar".

Protokol su potpisali predstavnici Organizacije proizvođača fonograma Srbije (OFPS), Prava interpretatora (PI) i Organizacije muzičkih autora Srbije (SOKOJ). Protokolom se rešava pitanje prethodnih obaveza proizvođača i uvoznika po osnovu posebne naknade koje nisu zastarele - oprašta se obaveza iz 2009. i 2010. godine, a obaveza iz 2011. se plaća sa značajnim popustom u odnosu na tada važeću tarifu.

Za prazne nosače zvuka i slike, obaveza iznosi tri odsto od njihove vrednosti, a za tehničke uređaje u visini 0,50 odsto vrednosti.

Plaćanje obaveza u toku 2012. godine je sa značajnim popustom u odnosu na važeću tarifu - za prazne nosače zvuka i slike u visini tri odsto vrednosti, a za tehničke uređaje u visini 1,06 odsto vrednosti. Protokolom se takođe definiše šta se smatra digitalnim audio uređajem. Sudski sporovi koje su organizacije pokrenule protiv obveznika plaćanja posebne naknade biće okončani poravnanjem. Rešava se problem PDV-a koje su organizacije platile za račune izdate na ime posebne naknade, a novac na ime posebne naknade dobijaju autori.

Potpredsednik PKS Mihailo Vesović je nakon potpisivanje Protokola kazao da je ozbiljnim pristupom i razgovorom usaglašeno pitanje koje je jednog tenutka postalo problematično.

- Ovo je dobar primer koji će iz prakse moći da se preslika i na neke druge slučajeve i pokazuje dobru volju svih učesnika u procesu da se nađe jedno korektno rešenje za sve, jer je za privredu najgore da svi oni koji obavljaju neku aktivnost stoje zakoapani u svojim rovovima i ne mogu da priđu jedni drugima, istakao je Vesović.

Predstavnik SOKOJ-a Srđan Hofman je kazao da su svi dovoljno zadovoljni ovim Protokolom.

- Našli smo model kako da niko ne bude drastično oštećen i što je najvažnije mislim da smo ovim sačuvali sistem zaštite autorskih odnosno muzičkih prava, kazao je Hofman, i dodao: - Nakon potpisivanja protokola sa Anem-om i informativnim sektorom, biće zaokruženi svi korisnici koji će na isti način moći da ispunjavaju svoje obaveze,a da ih to ne uguši, zaključio je Hofman.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA