OBAMA PORUČIO: Ne nudim brz i lak put! (FOTO) (VIDEO)

U govoru na konvenciji Demokratske partije u Šarlotu, Obama, koji je zvanično prihvatio nominaciju za predsednika na novembarskim izborima, poručio je da on i republikanski predsednički kandidat Mit Romni imaju fundamentalno različite poglede na budućnost Amerike

  • 0

Američki predsednik Barak Obama, koji je zvanično prihvatio nominaciju za predsednika na novembarskim izborima, poručio je da se birači u SAD nalaze pred dva različita puta, od kojih će njegov put biti težak, ali će dovesti do ekonomske obnove zemlje.

U govoru na konvenciji Demokratske partije u Šarlotu, koji su prenosile sve američke televizije sa nacionalnom frekvencijom, Obama je istakao da on i republikanski predsednički kandidat Mit Romni imaju fundamentalno različite poglede na budućnost Amerike.

- Neću vam reći da je put koji nudim lak i brz. Nikada to nisam ni govorio i vi me niste ni izabrali da bih vam govorio ono što želite da čujete, već da bih vam kazao istinu. Biće potrebno više od samo nekoliko godina da se popravi stanje američke ekonomije - poručio je kandidat demokrata.

Kao ciljeve koje je postavio pred sebe u slučaju da bude izabran u još jednom mandatu, Obama je naveo smanjenje fakultetskih školarina za 50 odsto u narednih deset godina i otvaranje novih milion radnih mesta u proizvodnji.

Cilj kandidata demokrata na predstojećim izborima predstavlja dupliranje američkog izvoza do kraja 2014. godine i dvostuko manji uvoz nafte do 2020. godine. Obama je u govoru više puta istakao da sve zavisi od birača, pozvavši svoje pristalice da masovno izađu na birališta 6. novembra.

- Građani Amerike mogu da budu uvereni da ćemo završiti ono što smo započeli pre četiri godine - rekao je Obama.

On je dodao da sada nije samo kandidat, kao pre četiri godine, već i predsednik, pomenuvši temu američkih vojnika koji se nalaze u Avganistanu.

- Znam šta znači slanje mladih Amerikanaca u borbu, kao i šta znači kada se roditeljima ne vrate sinovi i ćerke koji su tamo. Delim njihovu bol - istakao je američki predsednik.

Obama je tokom govora pomenuo i gej populacije i pitanje abortusa, kazavši da neki političari u Vašingtonu žele da "određuju ko sa kim može da se venča", kao što ženama žele da nametnu kako da se ponašaju u vezi sa kontraceptivnim sredstvima. On je svoj govor zaključio rečima da su demokrate možda izabrale teži put, ali da to znači da niko na tom putu, ko posrne, neće biti ostavljen i svi će zajedno ići napred.

Plan demokrata je bio da se završna konvencija i Obamin govor održe na stadionu u Šarlotu, koji prima 74.000 gledalaca, ali je zbog loših vremenskih uslova skup prebačen u sportsku arenu u tom gradu. Tokom konvencije demokrata, na Tviteru je poslato devet miliona poruka čija je tema bio skup u Šarlotu.

MEDIJI O OBAMINOM GOVORU: "MLAKO"

Tako "Vašington post" ocenjuje da Obamino obraćanje neće biti upamćeno kao istorijski govor, ali ni kao kolosalni promašaj.

- Više je delovao kao govor radnog stvaraoca nego što je imao inspirativni karakter - navodi vašingtonski dnevnik.

Saradnik i analitičar "Foks njuza" Čarls Krothamer ocenio je Obamin govor kao jedno od "najpraznijih obraćanja na konvencijama" koje on pamti.

- Zapanjen sam, on je čovek koji je imao odlične govore ranije. Ovo je bio ravan govor bez ikakve sadržine - smatra "Foksov" analitičar.

Analitičar Džejms Karvil, s druge strane, kaže da govor Obame verovatno nije bio najbolji na konvenciji, ali da je on iznenađen snagom i čvrstinom Obame i Bajdena na sinoćnoj konvenciji.

Mediji prenose i da je Obama tokom govora deset puta više od Romnija upotrebio reč "porezi", kao i da je više pažnje posvetio temi nacionalne bezbednosti SAD i učešću Amerike u ratnim operacijama u svetu, dok je kandidat republikanaca više govorio o otvaranju novih radnih mesta.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA