ZA PRIMER: Jorgovanka traži da joj smanje platu!

Šef države ima platu od 132.000 dinara, ministri oko 105.000, njihovi pomoćnici oko 108.000, dok direktori javnih preduzeća imaju više od 200.000 dinara, zbog čega će doći do usklađivanja primanja

  • 0

Ministarstvo finansija priprema zakon kojim će ispraviti sve nelogičnosti u platama državnih funkcionera. Zakon bi trebalo da stupi na snagu već krajem septembra. Ideja je da se ograniče plate u državnim agencijama i javnim preduzećima, jer su mnogi od njih dobijali "deblji koverat" čak i od predsednika države.

Sve stranke vladajuće koalicije postigle su dogovor da se detaljno pretresu svi lični dohoci u državnom aparatu i da resor finansija zajedno s Ministarstvom pravde i državne uprave stvori novu pravičnu skalu.

Primera radi, šef države ima platu od 132.000 dinara, ministri oko 105.000, njihovi pomoćnici oko 108.000, dok direktori javnih preduzeća imaju više od 200.000 dinara. Glavni kriterijum za određivanje budućih plata biće važnost pozicije i posla koji obavljaju državni funkcioneri i činovnici.

- Neće se povećavati plate, već će biti uspostavljeni novi kriterijumi. Ključna će biti odgovornost, ali i učinak na poziciji koju neko obavlja - poručuju iz Vlade.

Da bi se ispravila sadašnja nepravda, nekoliko zakona kojima se sada određuju zarade izabranih i postavljenih lica, ali i onih koji su do radne knjižice došli na osnovu konkursa - biće objedinjeni u jedan propis.

Vicepremijer Rasim Ljajić još u prošlom mandatu ukazivao je na sve apsurde u visini ličnih primanja i sada zdušno podržava najavljene promene.

- Podržavam ograničavanje plata u javnim preduzećima i agencijama jer su one u potpunoj nesrazmeri sa platom predsednika države i ministara. Maksimalni iznosi tih plata moraju da budu ograničeni - ističe Ljajić.

I guvernerki Narodne banke Srbije Jorgovanki Tabaković sledeći ček bi trebalo da bude "tanji". Ona je dala nalog Radnoj grupi NBS da uskladi propise kako bi se plata od 660.000 dinara koju je primao Dejan Šoškić umanjila.

- Sigurno je da će poslovi koji se obavljaju u NBS, kao i troškovi, biti dostupni javnosti - rekla je ona.

U NBS će, osim plate guvernera, biti smanjen i raspon od najniže do najviše plate, kao i način utvrđivanja zarada.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA