PEJ PAL: Šta nam donosi - prednosti i mane

Glavna prednost ovog sistema je bezbednost novčanih transakcija, jer korisnici ne moraju jedni drugima da ostavljaju brojeve svojih računa i kartica, kažu stručnjaci

  • 4

KONAČNO! Dolazak "Pej pala", sistema za bezbedno onlajn plaćanje, Srbija čeka već godinama, a sudeći prema jučerašnjim najavama ministra Rasima Ljajića, čekanju se bliži kraj! Iako internet kupovina nije, barem sudeći po poslednjim istraživanjima, omiljena srpska disciplina (samo osam odsto korisnika interneta je praktikuje), ova vest je izazvala pažnju javnosti.

Najčešće pominjani razlog zbog koga Srbi ne vole internet kupovinu je nepoverenje u sistem, tačnije strah od pljačke i hakera, kao i dodatni troškovi i porezi. "Pej pal" sistem bi trebalo da predstavlja lek upravo za te brige i dileme. U najkraćem, evo kako on funkcioniše:

Da bi postali korisnici, morate da ostavite broj kreditne kartice ili tekućeg računa, koji se verifikuju jednom transakcijom. Nakon toga, novčane transakcije se obavljaju tako što kupac šalje mejl-uplatu prodavcu, a uplata se skida sa računa kupca i uplaćuje na račun koji je prodavac otvorio kod "Pej pala".

Dragan Varagić, potpredsednik kompanije "Internet Group"  ističe prednosti "Pej pala":

- Taj sistem skraćuje vreme potrebno za obavljanje jedne transakcije na internetu, a korisnici, takođe, ne moraju jedni drugima da ostavljaju brojeve svojih računa i kartica. Mana mu je što ne obuhvata one kojima je korišćenje kartice već ustaljena praksa i one koji kartice uopšte nemaju - kaže Varagić.

Ekonomista Goran Nikolić kaže za Telegraf da veruje da će "Pej pal" i te kako zaživeti u Srbiji.

- Čudi me što smo morali ovoliko da čekamo. Sve zemlje u regionu već uredno koriste taj sistem. Bolje, brže, sigurnije, to je ono što nam treba - tvrdi Nikolić.

Kako sada stvari stoje, Srbija će "Pej pal" internet dobiti u paketu sa još nekoliko zemalja. Crna Gora, Makedonija i Moldavija takođe su ispunile sve ono što je ta kompanija zatražila od njih. Kako tvrde u resornom ministarstvu, još se čeka Gruzija, koja radi na uklanjanju spornih propisa, nakon čega više neće biti prepreka.

"Pej pal", koji je u Evropi dostupan od 2004, zarađuje tako što prodavcima naplaćuje svoju uslugu od 2,2 do 3,4 odsto, u zavisnosti od zemlje, a kompanija je razvila i-mejl sistem za novčane transakcije.

(Milica Lazić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA