"OLUJA" PRED AMERIČKIM SUDOM: Srbi tuže firmu iz SAD, traže 10 milijardi $!!

Srbi u Americi tuže američku kompaniju "Militar Profešnal Risursis" zbog instruisanja hrvatske vojske tokom operacije "Oluja" i saučesništva u toj akciji. Traže deset milijardi dolara, odnosno po 25.000 za svakog prognanog Srbina

  • 0

Sud u Čikagu prihvatio je tužbu koju su protiv američke kompanije "Militar Profešnal Risursis" podnele srpske organizacije u SAD "Žrtve genocida u Krajini" i "Srpski krajiški sabor". Srbi u Americi tuže "MPRI" za učešće u genocidu i progonu 200.000 Srba iz Krajine, a u tužbi se navodi da je ova agencija instruisala hrvatsku vojsku u "Oluji" i da je učestvovala u toj operaciji. Uz tužbu, sudu je dostavljen i ugovor između "MPRI" i Hrvatske o obuci hrvatskih oficira i vojnika.

Srbi su u tužbi naveli da od "MPRI" traže deset milijardi dolara, odnosno 25.000 za svakog od 200.000 izbeglih Srba, tvrdeći da je "MPRI" instruisao oficire HV za izvođenje "Oluje", pa je tako suodgovoran za etničko čišćenje, palež i ubijanja na tom području.

Kako prenosi "Slobodna Dalmacija", Sudija Ruben Kastiljo iz federalnog suda u Čikagu proglasio je državu Ilinois nadležnom za suđenje s obzirom na to da "MPRI" ima svoje filijale i poslove u toj državi, a Srbi iz Hrvatske koji su podneli tužbu žive u Čikagu, Milvokiju,Rokfordu i okolnim mestima.

Po rečima predstavnika "MPRI", sud se proglasio nadležnim i to samo znači da će se voditi postupak, ali da tužba koju su podneli Srbi iz bivše Krajine nema ozbiljnog uporišta.  List piše da je dotični predstavnik devedesetih godina radio u kancelariji kompanije u BiH, ali da je želeo da ostane neimenovan jer nije ovlašćen da javno nastupa u njeno ime.

- "MPRI" nije nikakva tajna organizacija niti obavlja prljave poslove za američku vladu, kako navode neki srpski mediji. "MPRI" globalno pruža široki spektar usluga u vojnim pitanjima, kako privatnim, tako i javnim subjektima - ističe njihov predstavnik.

Jedan od najvećih korisnika usluga "MPRI" je američko Ministarstvo odbrane.

Kompanija koja je osnovana 1987, i na čijem su čelu penzionisani američki oficiri, ima 25 sedišta u različitim saveznim državama u SAD i sarađuje s preko 40 zemalja sveta, s glavnim kancelarijama u Avganistanu, BiH, Nemačkoj, Iraku, Koreji i Kuvajtu.

Sagovornik "Slobodne Dalmacije" priznaje da je "MPRI" 1994. sarađivao sa hrvatskom vojskom i ne vidi u tome kršenje UN embarga na naoružavanje Hrvatske.

- Mi ne naoružavamo, naša misija je obučavanje kroz proces integrisanog treninga, s ciljem da se korisnici poduče kako organizovati logističku podršku, kako kadrovirati svoje vojne misije, pružamo i intelektualni servis s ciljem razvijanja pune svesti vojnog sektora o njegovoj ulozi u demokratskom društvu, o mehanizmima demokratske kontrole vojske i slično - ističe predstavnik "MPRI".

Činjenicu da se Federalni sud u Čikagu proglasio nadležnim za slučaj tužbe Srba protiv "MPRI", on smatra normalnom pravosudnom procedurom, ali tužbu ocenjuje promašenom i u tome vidi "organizovani pokušaj da se, koristeći jedan ratni događaj, olako dođe do zarade".

- Smešno je za akciju kakva je bila ''Oluja'' optuživati jednu kompaniju. Ante Gotovina je uoči "Oluje" posetio centar za obuku u američkom Fort Arvajnu, a nakon toga je u društvu dvojice američkih atašea obišao planinu Dinaru. Tuđman je od Bila Klintona dobio zeleno svetlo za početak akcije. Dakle, te su se stvari odvijale na najvišem vrhu - rekao je predstavnik "MPRI".

On kaže da kompanije ne može biti odgovorna ako njeni partneri, a sarađuju s javnim i privatnim sektorom širom sveta, svojim delovanjem prekrše bilo koje nacionalne ili međunarodne zakonske norme.

- U Hrvatskoj je, po ugovoru s "MPRI", obuku vršio general major Ričard Grifit, a obuka se odnosila na temu nacionalne bezbednosti i odbrane tranzicionog društva, kakvo je tada bilo hrvatsko. Ako je kasnije i bilo kršenja međunarodnih normi ratovanja, odnosno proterivanja i razaranja, za to se ne može okriviti "MPRI" - smatra njen predstavnik.

On dodaje da kompanija ne može da čita misli i namere svojih partnera s kojima sarađuje.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA