Teslin toranj je čast i obaveza srpskog naroda (VIDEO)

Fesjbuk grupa "Izgradimo Teslin toranj u Srbiji" pokrenula je inicijativu za izgradnju Tesllinog najdražeg obeležja. Za sad ima 9.000 "lajkova" i dosta simpatizera širom sveta

  • 2

"Izgradimo Teslin toranj u Srbiji" naziv je Fejsbuk grupe koja je pokrenula inicijativu da srpski velikan svetske nauke Nikola Tesla dobije svoj toranj, njegovo najdraže obeležje. Teslin toranj je zamišljen kao vizionarski simbol genijalnog naučnika, arhitektonsko, kulturno i istorijsko delo.

"Nikola Tesla je svetski i srpski najcenjeniji brend, pa bi ovakva turistička atrakcija postala i simbol moderne Srbije", napisali su administratori grupe, koji su istakli da je izgradnja ovog tornja čast, ali i obaveza srpskog naroda.

Projekat "Teslin toranj" u Srbiji ima više varijanti i godinama unazad prezentuje se državnim institucijama. Grupa za sada ima oko 9.000 "lajkova", a projekat su podržali i poštovaoci Tesle širom sveta. Inicijatori ideje naglašavaju da je zbog finansijskih teškoća teško prikupiti sredstva za celokupan toranj, ali je bitno početi gradnju, a da su sve ideje o načinima realizacije projekta dobrodošle.

Podestimo, Tesla je laboratoriju u kojoj je želeo da razvije bežičnu komunikaciju i besplatnu energiju za sve preselio u Vardenklif toranj u Njujorku 1902. godine. Visoki toranj je trebalo da bude jedan od glavnih transmitera njegovog sna o bežičnoj energiji, ali je 1917. godine uništen.

U međuvremenu, veliki naučnik je upao u dugove i nije uspeo da otkupi ovu lokaciju, čija je vrednost procenjena na 1, 6 miliona dolara.

Pogledajte video-snimak kako bi izgledao Teslin toranj u Srbiji.

(Lj. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • joca

    7. septembar 2012 | 14:21

    Pa bolje to da su napravili nego avalski toranj.

  • Miki

    7. septembar 2012 | 14:54

    Mnogo veca potreba je studiozno izuciti ili makar procitati onih 60.000 teslinih dokumenata u muzeju u Krunskoj, nego praviti turisticke atrakcije i spomen-obelezja...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA