Dačić: Preti nam dužničko ropstvo

Premijer je uopozorio da Srbiji nedostaje nekoliko milijardi evra da bi ispunjavala obaveze, i procenjuje da bi stopa zaduženosti, i pored predviđenih mera, mogla da poraste na 60 odsto

  • 0

Premijer Ivica Dačić je upozorio danas da Srbiji preti dužničko ropstvo i blokada isplata davanja iz budžeta.

- Državi nedostaje nekoliko milijardi evra da bi ispunjavala svoje obaveze - rekao je Dačić i poručio da će zato nedostajuća sredstva biti tražena i od Međunarodnog monetarnog fonda, i od Svetske banke i od država koje su voljne da pomognu Srbiji.

On je najavio da će Vlada do kraja naredne sedmice usvojiti novi set antikriznih mera koji će obuhvatiti rebalans budžeta, kao i nekoliko desetina zakona i podzakonskih akata kojima će se smanjiti troškovi države i podstaći rast proizvodnje.

Dačić je rekao da će te mere omogućiti uštedu od oko milijardu evra, ali i stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta.

- Mi procenjujemo da je stopa zaduženosti već veća od 50 odsto i može se očekivati da, i pored svih ovih mera, ta stopa poraste na 60 odsto. Potrebne su nam mere za zaustavljanje krvarenja i sprečavanje bankrota, ali i dugoročne mere za privredni oporavak - objasnio je Dačić.

Premijer je najavio da od ponedeljka počinje proces donošenja zakonskih predloga, sutra će biti održana sednica Socijalno-ekonomskog saveta, zatim utvrđen predlog rebalansa budžeta, a do kraja sledeće nedelje predlog svih zakona i podzakonskih akata za stabilizaciju stanja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA