• 2

Đeneral Draža zvanično umire 17. septembra

Viši sud u Beogradu na ročištu 17. septembra treba da proglasi mrtvim četničkog vođu kako bi mogao da se nastavi sudski proces za njegovu rehabilitaciju

  • 2

Četiri godine posle početka suđenja za rehabilitaciju Dragoljuba Draže Mihajlovića, Viši sud u Beogradu zakazao je ročište 17. septembra, na kome komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini treba da bude proglašen mrtvim, rekao je za "Politiku" generalni sekretar Srpskog liberalnog saveta Aleksandar Nedić.
- Ovo je poslednja formalna prepreka da bi se, pred istim sudom, nastavio drugi, glavni proces za rehabilitaciju, pokrenut na zahtev SLS. To su dva odvojena procesa, čak je i sudsko veće različito. Draža ne može biti rehabilitovan dok se zvanično ne proglasi mrtvim - navodi Nedić.

Kada se donese rešenje o Mihajlovićevoj smrti, ono se prenosi za 22. oktobar ove godine, kada se nastavlja glavno ročiste za rehabilitaciju Mihajlovića.
- Tada neće postojati više nikakve smetnje da se Draža Mihajlović proglasi nevinim, odnosno da se proces koji se vodio protiv njega proglasi nevažećim. Reč je o formalnim razlozima, s obzirom na to da Draža nije imao pravo na žalbu, već je streljan praktično odmah po izricanju prvostepene presude - kaže Nedić.
SLS bi želeo da se 22. oktobra zaista okonča proces rehabilitacije i da sudstvo, i u ovom i u drugim slučajevima, deluje u potpunosti bez pritiska, napominje Nedić.
- Rehabilitacija Mihailovića ne tiče se samo njega, već čitavog pokreta, njegovih pripadnika i njihovih porodica. Tako bi u srpskom društvu bila jedna podela manje i vremenom bi došlo do pomirenja - smatra Nedić.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branko Mandic

    Sram da bude sve koji su protiv Draze...Jedini pravi covek...

  • Branko Mandic

    Draza je najbolji...i jos rodjen 27.04.....

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima