Slučaj „stečajna mafija“ konačno pred raspletom

Glavni pretres u postupku koji traje više od pet godina trebalo bi da bude završen najkasnije do jula ove godine

  • 0

Glavni pretres u slučaju „stečajne mafije“ trebalo da bude okončan najkasnije do jula ove godine, izjavila je za današnji Blic portparol Specijalnog suda Maja Kovačević.

Maratonski postupak, najduži koji se vodi pred ovim sudom, počeo je još pre pet godina, a njime su, između ostalih, obuhvaćeni bivši predsednik Trgovinskog suda u Beogradu Goran Kljajević, nekadašnji direktor „C marketa“ Slobodan Radulović, biznismen Sekula Pijevčević, bivša direktorka Poštanske štedionice Jelica Živković i suvlasnik preduzeća „Ekoprodukt“ Milinko Brašnjević. Njih je Specijalno tužilaštvo imenovalo kao organizatore kriminalne grupe, koja je u periodu od 2003. do 2006. prisvojila više od 50 miliona evra nezakonitim otuđivanjem više preduzeća koja su bila u stečaju.

Dužini ovog postupka doprineo je podugačak spisak optuženih, ukupno njih tridesetak, ali i obimne optužnice, personalne promene u sudskom veću posle reizbora 2009. godine, kao i nedovoljan broj termina za suđenje.

Optužnica Specijalnog tužilaštva iz oktobra 2006. godine, napisana na čak 180 stranica, ušla je tada u anale srpskog pravosuđa kao najobimnija u istoriji. Kasnije je istraga proširena na još nekoliko osoba, pa je tužilaštvo podiglo šest novih optužnica.

Tadašnji specijalni tužilac Slobodan Radovanović, zajedno sa svojim timom, nije se baš proslavio sastavljanjem optužnica, koje su sadržale desetine nebitnih navoda, kao i pogrešne procene o tome koji sud je nadležan za određeno krivično delo. Specijalni sud rasvetlio je u međuvremenu nekoliko dela koja nisu bila učinjena u grupi i doneo presude u odvojenim postupcima.

- Do sada je saslušano 290 svedoka i 20 sudskih veštaka. Od svih saslušanih svedoka, odbrana je predložila šest, a ostale tužilac. Trebalo bi da se isitaju još 30 svedoka i tri veštaka. Inače, očekuje se da do kraja glavnog pretresa učesnici u postupku predlože nove svedoke – istakla je Maja Kovačević.

Sud treba da pročita nekoliko desetina hiljada stranica dokaznog materijala, koji čine još i snimci telefonskih razgovora optuženih, kao i podaci sa njihovih zaplenjenih kompjutera. Sav dokazni materijal nalazi se u 130 registratora, od kojih svaki ima u proseku po 400 stranica, a do sada je pregledano nešto manje od polovine.

Inače, srpskim pravosudnim organima nedostupna su trojica optuženih: Slobodan Radulović, za koga se pretpostavlja da se krije u Španiji, advokat Miljko Živković koji sudu piše iz Francuske i njegov kolega Aleksandar Kuzmanovski, koji je pobegao u Makedoniju.

(telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA