Ruždi: Indijske vlasti izmislile pretnje smrću

Britanski pisac indijskog porekla trebalo je da prisustvuje indijskom književnom festivalu

  • 0

Britanski pisac indijskog porekla Salman Ruždi optužio je danas indijsku policiju da je izmislila zaveru grupe kriminalaca da ga ubiju zbog koje je odustao od posete indijskom književnom festivalu.

Dobitnik Bukerove nagrade otkazao je dolazak na književni festival u Džajpuru, u Radžastanu, nakon što su ga vlasti te indijske države obavestile da se u gradu kriju plaćene ubice koje čekaju da ga likvidiraju u znak odmazde zbog objavljivanja romana "Satanski stihovi".

Ruždi, međutim, sada veruje da je zavera izmišljena kako bi on bio sprečen da dođe na festival i izazove kontroverzu.

"Raspitivao sam se. Verujem da su me slagali. Besan sam i veoma ljut", napisao je slavni pisac na Tviteru posle novinskih izveštaja da je policija Radžastana izmislila pretnje smrću.

Mnogi muslimani u svetu smatraju da su "Satanski stihovi", objavljeni 1988, "bogohulno delo". Knjiga je zabranjena i u Indiji.

Ruždi je proveo deset godina u skrivanju nakon što je nekadašnji iranski vrhovni verski vođa, ajatolah Homeini, zbog tog dela na njega bacio fatvu.

Brojni pisci prisutni na festivalu, koji svake godine privuče na hiljade domaćih i stranih posetilaca, kritikovali su kampanju protiv Ruždija i tražili zaštitu slobode govora.

Pisci Hari Kunzru i Amitava Kumar u petak su u znak protesta sa pozornice pročitali nekoliko odlomaka "Satanskih stihova", čime su izazvali gnevne proteste muslimanskih grupa koje su prethodno pozdravile Ruždijevo povlačenje sa festivala.

Ruždijevo pojavljivanje na festivalu 2007. nije izazvalo nikakve incidente, ali su ove godine muslimanski aktivisti lobirali kako bi sprečili njegov dolazak, što je kod lokalnih vlasti podstaklo bojazan da bi moglo doći do protesta i bezbednosnih problema.

Među više od 250 govornika na petodnevnoj književnoj manifestaciji bili su američka TV voditeljka Opra Vinfri, britanski teoretičar evolucije Ričard Dokins i popularni indijski pisac Četan Bagat.

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA