• 1

SLUČAJ TATON: Emitovana izjava očevica, advokati tvrde da je snimak isečen (VIDEO)

Na zahtev branilaca osuđenih za ubistvo francuskog navijača, RTS emitovao snimak izjave očevica, radnika obezbeđenja u garaži na Obilićevom vencu Dragana Crepulje

  • 1

Na zahtev branilaca osuđenih za ubistvo francuskog navijača Brisa Tatona za dostavljanje video snimka izjave očevica - radnika obezbeđenja u garaži na Obilićevom vencu Dragana Crepulje, RTS je večeras postavila na svoj sajt njegovu izjavu.
Advokati odbrane su rekli da je veći deo izjave isečen.

Prilog sa Crepuljinom izjavom prvobitno je emitovan 18. septembra 2009. godine u emisiji RTS-a "Beogradska hronika", koja je, kako se navodi na sajtu RTS-a, na zahtev branilaca pregledala arhivu i pronašla izjavu.
- Čuo sam veliku galamu. Dotrčao sam do mesta događaja, video sam da je čovek - sa otečenom glavom - leži na betonu... Evo još možete videti tragove krvi... Stavili smo ga u stolicu i odneli do Hitne pomoći - rekao je tada Dragan Crepulja, kako se navodi na sajtu RTS-a.

Branilac Ivana Grkovića advokat Zora Dobričanin Nikodinović rekla je da je ta izjava isečena i da je Crepulja i tada, kao i nedavno u pisanoj izjavi, naveo da francuski navijač Taton nije bačen sa ograde, već da je sam skočio sa stepenica, kao i da mu je u policiji sugerisano da promeni takav iskaz.
- Suština je da je sud za njega znao kao i za druge svedoke, koje nije hteo da sasluša. Crepulja se advokatima javio dan nakon izricanja prvostepene presude i bio je predložen kao svedok u postupku pred Apelacionom sudom, ali nije saslušan - rekla je Dobričanin.
Ona je napomenula da su Crepulju spominjali u svojim sudskim izjavama i kolporter i medicinski brat Saša Babić.
Kako je Apelacioni sud odbio da sasluša Crepulju kao svedoka on je odlučio da svoju izjavu overi u sudu i dostavi je advokatima odbrane, preko kojih se prethodnih dana pojavila u medijima.
- On je istog dana kada je objavljen snimak na RTS-u, pozvan na saslušanje u policiju, ali njegov iskaz iz policije nikada nije stigao do tužilaštva, rekao je ranije advokat Svetozar Vujačić.
Branioci osuđenih podneli su 30. avgusta Višem sudu u Beogradu predlog za ponavljanje krivičnog postupka, ali o njemu još nije odlučeno. Ukoliko tročlano vanraspravno sudsko veće tog suda ustvoji zahtev, postupak će biti ponovljen u odnosu na svih 14 navijača "Partizana" koji su učestvovali u masovnoj tuči na Obilićevom vencu 17. septembra 2008. kada je na smrt pretučen Taton - navijač francuskog Tuluza.
Ponavljanje postupka se traži jer sudovi ni prvostepeni (Viši sud u Beogradu) niti apelacioni nisu kao dokaz cenili ni transkript telefonskog poziva prolaznice, koja je Hitnoj pomoći prijavila da je Taton pao preko ograde, odnosno da nije bačen.
Transkript razgovora dobili su, kako tvrde, od Hitne pomoći sa potpisom direktora te ustanove.
Branioci 10 osuđenih krajem februara su podneli Ustavnom sudu ustavnu žalbu kojom traže da naloži Apelacionom sudu u Beogradu ponovno odlučivanje po žalbama mahom pripadnika navijačke grupe Partizana "Irudućibili".
Apelacioni sud u Beogradu krajem januara prepolovio je kazne osuđenima za učešće u ubistvu Tatona u Beogradu 2009. godine, preinačivši presudu Višeg suda kojom su bili osuđeni na ukupno 240 godina zatvora.
Pravosnažnom presudom Apelacionog suda 14 napadača na Tatona dobilo je ukupno 123 godine zatvora.
Tatonu su prilikom masovne tuče nanete teške povrede glave i brojne druge povrede, od kojih je 12 dana kasnije preminuo u Kliničkom centru Srbije.
(Telegraf.rs / Tanjug)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima