PRŠTALE VARNICE MEĐU POPOVIMA: Multietničko Sarajevo samo san!

- Reis Mustafa Cerić sanja i ja ću sada da ga probudim. O kakvom multietničkom Sarajevu govori kada je u njemu ostalo pet odsto hrišćana - kaže vladika SPC Grigorije

  • 0

Na jučerašnjoj diskusiji "Sarajevo dvadeset godina kasnije – od konflikta i susreta" u glavnom gradu BiH nije nedostajalo varnica, čak ni među crkvenim velikodostojnicima.

Počelo je pomirljivo sa rečima episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog SPS Grigorija, da nam se "pruža nova šansa da nadiđemo grehove prošlosti, da se preobrazimo i uzdignemo iznad njih i da počnemo iz početka na dobrim temeljima".

- Da li je tako nešto moguće u Sarajevu ne znam, ali znam da treba pokušati - rekao je vladika Grigorije.

Diskusija je ubrzo poprimila poznate oblike od pre dvadesetak godina, kada je poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić rekao da se u BiH zna ko se kome treba izviniti i da se tek nakon toga može zajedno živeti.

Cerić je govorio o svom snu, o BiH sa jednim predsednikom, sa jednom vladom, o Sarajevu kao simbolu multietničkog grada i zajednice svih vera i religija, iako u njemu danas živi svega pet odsto hrišćana.

- Reis sanja i ja ću sada da ga probudim. Prilikom boravka u Vašingtonu, na skupu organizovanom povodom 10 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, na kojem smo zajedno učestvovali, čuo sam reisa Cerića kako Arturu Šnajeru, njujorškom rabinu, u jednom restoranu, na večeri, govori: Srbi imaju Srbiju, Hrvati Hrvatsku. Zašto nama ne date celovitu BiH - naglasio je vladika Grigorije.

Nakon toga je reis Cerić viknuo: "Zašto lažete!"

Vladika Grigorije je mirno odgovorio da dobro pamti i nastavak razgovora iz Vašingtona i Cerićevu rečenicu: "Nema jevrejstva bez Jevreja, ni islama bez islamske države".

- A ja kažem nema Bosne bez Srba i Hrvata. Ona se pokušava napraviti bez Srba i Hrvata, a to tako ne može. Ja sam ovđe rođen i kardinal Puljić je ovđe rođen, mi hoćemo da živimo ovđe i hoćemo da BiH bude zemlja svih - poručio je vladika Grigorije.

- Bošnjaci su nezaštićeni, nemaju države. BiH je njihova domovina, nema Bosne bez Bošnjaka. Pitanje Bosne je pitanje Bošnjaka i ovde su svi dobrodošli - odgovorio je reis Cerić.

Potpisivanjem "Apela za mir"u Sarajevu završena je Medunarodna međureligijska konferencija, čiji su učesnici, između ostalog, poručili da je "mir isti na svim jezicima".

Na svečanom zatvaranju trodnevne konferencije "Naša budućnost je živeti zajedno: Religije i kulture u dijalogu", uvodnu reč je održao italijanski ministar za internacionalnu saradnju i integracije Andrea Rikardi.

Rikardi je naglasio značaj Međureligijske konferencije i zahvalio se građanima Sarajeva, vlastima, Islamskoj zajednici u BiH, Pravoslavnoj crkvi, Jevrejskoj zajednici i Katoličkoj crkvi.

- Nešto od Sarajeva ostaje sa nama: njegova bol i patnja - istakao je Rikardi.

Srpski partijarh Irinej podsetio je da "želja za zajedničkim životom izvire iz naših duša".

Francuski kardinal Rodžer Edžgerej podsetio je na svoju posetu Sarajevu tokom opsade grada, kada je u ime pape Jovana Pavla II došao u glavni grad BiH.

- Molio sam se petkom u džamiji, subotom u sinagogi, nedeljom u pravoslavnoj crkvi i, zatim, u katolickoj katedrali - kazao je kardinal.

Na završnoj manifestaciji poruke su uputile i verske vođe u BiH, prenose mediji u BiH.

Reis-ul-ulema Mustafa Cerić je u svom govoru naglasio da ljudi koji su došli na konferenciju, pružajući podršku narodu BiH, "pokazuju da je rat loš, a mir dobar".

Kardinal Vinko Puljić zahvalio se organizatorima Konferencije, a Andrei Rikardiju uručio je poklone među kojima i zvono sa likom Sarajeva.

Predstavnici svih religija su, potom, zapalili sveće na zajedničkom svećnjaku i potpisali "Apel za mir".

Na konferenciji koja je trajala tri dana, okupilo se nviše od 250 učesnika.

(Telegraf.rs / Izvor: Mondo)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA