FABRIKA ZNANJA: Dodik, Dinkić i Jevrosimović otvorili edukativnu IT manifestaciju u Zvorniku (FOTO)

Edukativna manifestacija trajaće dva dana, a okupiće više od 2.500 đaka osnovnih i srednjih škola, ali i studenata. Predsednik RS i ministar finansija i privrede u Vladi Srbije najavili novi nivo saradnje dve države

  • 0

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je u Zvorniku dvodnevnu manifestaciju "Fabrika znanja", u prisustvu ministra finansija i privrede Srbije Mlađana Dinkića koji je izrazio očekivanje da će se predstavnici Vlade Srbije i RS sastati u narednom periodu i definisati neke nove zajedničke projekte.

Svečanosti je prisustvovao i predsednik kompanije "Komtrejd" Veselin Jevrosimović koji je naveo da tri odsto ulaganja u IT sektor godišnje povećava rast BDP-a za jedan procenat.

Dodik je istakao da je "Fabrika znanja", koja se prvi put održava u Srpskoj, zajednički projekt Srbije i RS i dodao da je cilj te manifestacije da se generacije mladih ravnopravno uključe u međunarodnu podelu rada i svetske privredne i društvene tokove. Podsećajući da je Srbija povoljnim robnim kreditom od 4,5 miliona evra pomogla Republici Srpskoj da nabavi 10.000 računara za škole, Dodik je izrazio očekivanje da će se saradnja na ovom projektu nastaviti dok se sve škole u Srpskoj ne snabdeju računarima.

Govoreći o nabavci novih računara za đake, ministar Dinkić je obećao da će se u budžetu Srbije naći sredstva za nastavak započete akcije da bi se obezbedilo još 10.000 novih računara, kako bi sve škole u Srpskoj dobile računare, kao što ih imaju škole u Srbiji.

- Izvoz softvera, odnosno prodaja znanja, najprofitabilnije je zanimanje - poručio je Dinkić.

Manifestaciju, koja će u Zvorniku trajati dva dana, posetiće više od 2.500 đaka osnovnih i srednjih škola, kao i studenata sa teritorije Republike Srpske, a ranije je održana u Beogradu i Podgorici.  "Fabrika znanja", koju organizuje kompanija "Komtrejd" pod pokroviteljstvom Republike Srpske, predstavlja edukativnu IT manifestaciju koja ima za cilj prenošenje stručnog znanja i ubrzan razvoj na polju visoke tehnologije, a uživa podršku najvećih svetskih proizvođača IT opreme i softvera.

Komtrejd je stoga još jednom potvrdio da je znanje nemoguće ograničiti jer se ono prirodno umnožava, proširuje i prenosi na nove generacije.

Radionice, nagradne igre, predavanja, demonstracije... sve to čini samo delić ove društveno odgovorne akcije koja se treću godinu zaredom održava pod pokroviteljstvom Komtrejda, kompanije koja važi inovatora na Balkanu.

Ipak, i pored mnoštva sadržaja deca su se najviše obradovala činjenici da su mogla da testiraju igrice i da se takmiče u igri znanja. Baš kao i na utakmici učesnici su bili podeljeni u timove, žute i crvene, a za takmičenje je bilo potrebno "samo" znanje i ništa više.  Dok se žestoka borba vodila, a nakon nje glasovi sabirali, mališani su iskoristili priliku da testiraju plejstejšn, kompjutere, leptopove...

A, nakon toga usledilo je proglašenje pobednika. Tako je treće mesto osvojio Bojan Mirović iz osnovne škole Branko Radičević koji je nagradu dobio od kompanije MTL, a drugu Nikola Jevtić iz OŠ Vuk Karadžić koji je dobio mobilni telefon marke Nokia, a prvo mesto je osvojio Vitomir Lazić iz iste škole koji je dobio fotoaparat marke Nikon, a za svoju školu Komtrejd računar.

 

(M. S. B. T - Foto: Marko Todorović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA