• 1

Torlak: Vakcina koja leči rak uskoro i u Srbiji!

Institut već nekoliko meseci radi na pripremi registracione dokumentacije za kubansku vakcinu protiv raka pluća "cimavaks-EGF"

  • 1

Privodi se kraju priprema dokumentacije za registraciju kubanske vakcine protiv kancera pluća, a u institutu “Torlak” spremaju se za put na Kubu gde treba da potpišu ugovor sa kolegama.
Predstavnici "Torlaka" spremaju se za put na Kubu, gde bi sa Institutom za molekularnu imunologiju CIMVAB trebalo da potpišu ugovor, a tek kada obe kuće parafiraju dokument o zajedničkom angažovanju da vakcina “cimavaks EGF”, za koju Kubanci tvrde da zaustavlja rak pluća i u poodmakloj fazi, stigne u Srbiju, “Torlaku” će biti dostavljen ostatak registracione dokumentacije.

Time bi trebalo da se završi kompletiranje neophodne papirologije, pa će “Torlak” biti i nosilac dozvole za stavljanje ove vakcine u promet u Srbiji.
U Institutu “Torlak” zasad ne žele da licitiraju sa rokovima. Kažu da bi precizne informacije mogli da daju u poslednjoj nedelji septembra. Očekuje se, ipak, da će zahtev za registraciju vakcine biti predat tokom oktobra.
- Naš Institut, u saradnji sa CIMVAB, već nekoliko meseci radi na pripremi registracione dokumentacije za kubansku vakcinu protiv raka pluća “cimavaks-EGF” - kaže dr Branislav Lazić, direktor “Torlaka” i dodaje da je priprema dokumentacije ozbiljan i jako obiman posao.
Vakcina “cimaks EGF” trenutno se ispituje u nekoliko evropskih zemalja, a kliničke studije su još u toku, dok su mišljenja o efektima ove vakcine protivrečna.
U CIMVAB tvrde da ona rak pluća, inače karcinom sa najlošijom prognozom, pretvara u hroničnu bolest, ali su onkolozi, uglavnom, još skeptični.
Ako sve bude u redu sa registracijom, vakcina bi prema nekim projekcijama mogla da se pojavi u Srbiji najranije sredinom sledeće godine.
- Uslov da bi pomenuta vakcina mogla da se distribuira u našoj zemlji je njena registracija u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije, a po zakonu, od momenta predaje kompletne dokumentacije do dobijanja registracionog rešenja potrebno je maksimalno 210 dana - objašnjava dr Lazić.
(D. Z. / izvor: Novosti)

 

 


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima