OPET TRAGEDIJA NA KOPAONIKU: Minera raznela NATO kasetna bomba!

Nesreća se dogodila u blizini vojne baze na Pančićevom vrhu, nedaleko od mesta gde su početkom avgusta nastradala dva podoficira Vojske Srbije. Eksplozija izazvala je požar blizini naftnih rezervoara

  • 2

JOŠ JEDNA ŽRTVA NATO! Na Kopaoniku na lokaciji "Suvo rudište" se jutros oko 10.30 časova dogodila eksplozija kasetne bombe iz zemlje u kojoj je nastradao A. R. (49), radnik beogradske firme "PCI inženjering", koja je na tenderu dobila posao na razminiravanju terena na Kopaoniku, saznaje RTS iz izvora u MUP-u.

Nesreća se dogodila u blizini vojne baze na Pančićevom vrhu, gde su početkom avgusta prilikom akcije razminiravanja nastradala dva podoficira vojske Srbije.

- Jutros u 10.25 jedan deminer koji je radio na oko 50 metara od vojnog objekta je detetektovao signal koji je ukazivao da se radi o kasetnoj bombi i krenuo sa njenim otkopavanjem iz zemlje - rekao je Tanjugu direktor Centra za razminiravanje Petar Mihajlović.

On je naveo da je "najverovatnije u toku otkopavanja došlo do detonacije u kojoj je on smrtno stradao", dodavši da je deminer bio civil i da je od posledica detonacije došlo do požara na toj lokaciji.

Mihajlović je naveo da su radovi na razminiravanju tog terena počeli juče a da je Centar na terenu izvršio pregled opreme i ljudi i obavio njihovo uvođenje u posao.

- Posao je dobilo preduzeće "PMC inžinjering" koje je angažovalo vrlo iskusne deminere i najsvremeniju opremu za detekciju za pronalaženje kasetne municije i za zaštitu - rekao je Mihajlović.

Identifikacija tela poginulog radnika je u toku, a kako RTS nezvanično saznaje, reč je o muškarcu starom 49 godina.

Radi se o radniku za sada nepoznate firme koji je obučen za razminiravanje.

Kako saznajemo eksplozija kasetne bombe izazvala je požar na površini od 20 ari, u blizini naftnih rezervoara. Gašenje požara otežano zbog straha od novih eksplozija, očekuje se pomoć iz vazduha.

Prema rečima Radosava Novčića, rukovodioca čuvarske službe u Nacionalnom parku Kopaonik, oko 14.30 čule su se još 2-3 detonacije koje su najverovatnije prouzrokavane vatrom.

Jak vetar na Pančićevom vrhu otežava akciju gašenja požara u koju su  uključeni vatrogasci sa Kopaonika, iz Raške i Brusa. Vatrogasci strahuju da bi, usled požara, mogla da eksplodira još neka od zaostalih kasetnih bombi.

Zahvaljujući dejstvu dva helikoptera i ruskog aviona "berijev" koji su doleteli iz Niša, nakon šest preleta, zaustavljeno je širenje požara ka Pančićevom vrhu i naftnim rezervoarima.

Na mesto nesreće krenule su specijalizovane ekipe kriminalističke policije Policijske uprave u Kruševcu i istražni organi Višeg suda u tom gradu.

(D. Z. / izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dojčilo

    13. septembar 2012 | 15:18

    Važno je da nam Ameri poklanjaju džipove. To što su kasetne bombe međunarodnim konvencijama zabranjene nema nikakve veze pošto u ovoj zemlji nema političara koji to sme bilo kome da kaže.Light žuti koji su na vlasti su zaboravili sve što su godinama pričali poput: ne u EU, ne u NATO, ne u međurnarodne misije , ne ovo ne ono. Kad ono......promenila se vremena....

  • Anastasija

    13. septembar 2012 | 12:54

    Ukleto mesto....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA