• 0

Radujko traži da ode iz "Telekoma"

Pre nekoliko dana podneo sam zahtev Nadzornom odboru kompanije da me razreši dužnosti generalnog direktora "Telekoma Srbija a.d", navodi se u saopštenju Branka Radujka

  • 0

Generalni direktor "Telekoma Srbija" Branko Radujko saopštio je da je podneo zahtev Nadzornom odboru te kompanije za razrešenje sa sadašnje funkcije.
"Pre nekoliko dana podneo sam zahtev Nadzornom odboru kompanije da me razreši dužnosti generalnog direktora Telekom Srbija a.d.", navodi se u saopštenju Radujka koji izražava uverenje da će Nadzorni odbor prihvatiti njegov zahtev i da će Vlada Republike Srbije, u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima i statutom kompanije, u najskorije vreme predložiti Nadzornom odboru kandidata za novog generalnog direktora.

Radujko je izrazio nadu da će Telekom i u narednom periodu nastaviti da dominira na sve konkurentnijem tržištu i da ostvaruje dobre poslovne rezultate.
On tvrdi da je u protekle četiri godine i sedam meseci, koliko je obavljao poslove generalnog direktora, Telekom "prošao kroz mnoge izazove - tešku ekonomsku krizu u zemlji, potpunu liberalizaciju tržišta, pad potrošačke moći korisnika i naplate potraživanja, velike kreditne obaveze, isplate visokih dividendi akcionarima, snažan pritisak negativnih kursnih razlika na bilanse kompanije i dug proces prodaje većinskog paketa akcija koji nije uspeo".
Uprkos svemu tome, u ovom periodu ostvarene su, kako navodi Radujko, tri rekordne poslovne godine i sačuvana je dominantna pozicija na tržištu.
"Kada sam preuzeo ovaj posao, Telekom je bio 80 odsto domaća kompanija, a danas je u stoprocetnom vlasništvu Srbije. Istovremeno, ostvareni su sledeći rezultati -stabilan rast prihoda po prosečnoj godišnjoj stopi od pet odsto, dinamičan rast EBITDA (dobiti pre kamata, poreza i amortizacije) kao ključnog pokazatelja uspešnosti poslovanja po prosečnoj godišnjoj stopi od 8,3 procenata".
Radujko dalje tvrdi da je za vreme njegovog direktorovanja ostvareno smanjenje neto duga od 54 odsto (sa 904 miliona evra na 436 miliona evra) pre zaduženja za otkup akcija od OTE, a za 23 odsto (sa 904 miliona evra na 701 miliona evra) danas kada se uključi i taj novi kredit.
On takođe navode du se realizovane investicije u mrežu i opremu od 740 miliona evra, izvršena isplata dividendi akcionarima od 300 miliona evra, od čega 80 procenata u budžet Republike Srbije.
Istovremeno, smanjen je broj zaposlenih u kompaniji za 9,1o dsto i broj lica angažovanih izvan radnog odnosa za 31 procenat, bez prisilnog otpuštanja, dok je broj korisnika fiksne telefonije na istom nivou, uprkos liberalizaciji ovog segmenta tržišta, kaže se dalje u saopštenju.
Kao uspeh ostvaren u toku njegovog mandata Radujko navodi i činjenicu da je u mobilnoj telefoniji, posle pet godina veoma oštre konkurencije, održana vodeća pozicija Telekoma i po broju korisnika i po odlaznom saobraćaju, dok je u u segmentu interneta i multimedije, ostvaren enorman, višestruki rast.
(D. Z. / Tanjug)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima