BESPARICA: Porodilje još nisu dobile naknadu za jul

Ministarstvo rada i socijalne politike tvrdi da se novac za porodiljska bolovanja izdvaja redovno. U najtežoj situaciji su trudnice zaposlene u firmama koje već duže ne isplaćuju zarade zaposlenima

  • 0

Pojedine trudnice u Srbiji već mesec i po dana nisu dobile naknadu za jul, a za to izgleda mogu da krive isključivo svoje poslodavce, jer u Ministarstvu rada i socijalne politike tvrde da se novac za porodiljska bolovanja izdvaja redovno i bez zastoja.

Ti poslodavci, ipak, ne krše propise. Jer, po zakonu, firme su obavezne da trudnicama isplaćuju naknade istovremeno kada i plate ostalim zaposlenima. Kasnije, uz dokaz da su uplatili porodiljsko, taj novac refundiraju.

U najtežoj situaciji su porodilje zaposlene u firmama koje "zbog besparice" već duže ne isplaćuju zarade zaposlenima.

Međutim, u Ministarstvu rada i socijalne politike rečeno je da se trenutno refundira novac za porodiljske nadoknade za jul i avgust.

- Mi refundiramo novac onako kako pristižu zahtevi i dokazi poslodavaca da su isplatili nadoknade za porodiljsko. A Ministarstvo direktno uplaćuje porodiljske nadoknade samo ženama koje su samostalno zaposlene i nemaju drugih zaposlenih - kaže Milena Antić Janić iz Sektora za brigu o porodici u Ministarstvu rada i socijalne politike.

U Ministarstvu tvrde da se mesečno za porodiljska bolovanja izdvaja 1,95 milijardi dinara. Ranije je ukupno izdvojeno 21,5 milijardi, a projekcija je da će ove godine za porodiljske naknade biti isplaćeno 23,5 milijardi dinara.

- Nadoknadu mesečno prima, u proseku, 35.800 porodilja. To je godišnje ukupno 430.000 isplata - kaže Milena Antić Janić.

Za vreme porodiljskog bolovanja žene primaju prosečnu platu koju su ostvarile za 12 meseci pre odlaska na bolovanje.

Porodilje naknadu primaju 12 meseci, a one koje rode treće i svako sledeće dete po 24 meseca. Po zakonu, u slučajevima kada ima problema u razvoju deteta, majke na bolovanju mogu da ostanu maksimalno do pet godina.

(Telegraf.rs / Izvor:Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA