• 0

ZAVOĐENJE REDA: Počinje provera više od 100 sumnjivih fakulteta

Neki od "divljih" fakulteta se bave štancovanjem i prodajom diploma koje dostižu cenu od 3.000 do 6.000 evra, a od studenata obično kriju da su diplome nepriznate

  • 0

Policija i prosvetni inspektori počinju da "češljaju" rad oko 100 divljih fakulteta i njihovih isturenih odeljenja, visokih škola i akademija u Srbiji koje nemaju akreditaciju, rade nelegalno, a neke od njih bave se klasičnom trgovinom diplomama koje na crnom tržištu dostižu cenu od 3.000 do 6.000 evra.
Izostanak kontrole nadležnih u ranijem periodu doveo je do toga da u svakoj varošici u Srbiji postoji neka visoka škola ili fakultet. Tako mogućnost da studiraju u svom mestu imaju meštani Crne Trave, Sente, Pećinaca, Prokuplja, Dimitrovgrada, Bogatića, Medveđe, Rume, Kule, Loznice, Ljubovije, Čačka, Kraljeva, Užica, Arilja, Guče...

Javna je tajna da većina tih ustanova nema ni elementarne uslove za rad, da neke služe samo za pranje novca ili se na njima obrazuju oni koji nigde nisu mogli da steknu visoko obrazovanje, a diplome su im potrebne za rad i napredovanje u firmi.
- Ovi fakulteti, koji se često nazivaju akademijama i visokim strukovnim školama, osnivaju se za jednokratnu upotrebu. Često u svojim nazivima imaju moćne reči poput diplomatija, ekonomija, bankarstvo, bezbednost, ili epitet evropski, uz obaveznu saradnju sa nekom visokom inostranom školom. Školarine su vrlo visoke, upravo da bi opravdale te nazive. Nijedna od tih institucija ne opstaje četiri godine koliko bi trebalo, već postoje dok ne završe neki posao. Najčešće je to kupovina diplome onih studenata koji su zaostali na državnim ispitima, a fakultetska diploma im je neophodna za zaposlenje - navode izvori lista "Pres".
Oni opisuju da je ideja privatnog visokog obrazovanja dovedena do apsurda.
U jednom konkretnom slučaju, koji proveravaju policija i prosvetna inspekcija, zabeleženo je prijavljivanje studenata ispred jednog tržnog centra u Beogradu uz obećanje da, ako se tu prijave, neće plaćati članarinu koja na fakultetu košta 5.000 dinara, a na štandu pored je testirana kozmetika i meren nivo šećera u krvi, dodaju oni.
Republički sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Mario Spasić kaže da u Srbiji postoji više od 100 "divljih" odeljenja u kojima je nastava apsolutno nekontrolisana.
- Prema mojim saznanjima, neke od tih "divljih" ustanova bave se štancovanjem i prodajom diploma koje na crnom tržištu koštaju između 3.000 i 6.000 evra. Postoji zakonska mogućnost akreditacije takvih ustanova, ali njihovim vlasnicima očigledno ne pada na pamet da se akredituju, jer im je očigledno isplativije da rade bez dozvole. Oni obično od studenata kriju da su im diplome nepriznate, uz obrazloženje da je ustanova u procesu akreditacije - navodi Spasić.
Iz Ministarstva prosvete najavljuju da će prosvetni inspektori od 1. oktobra krenuti u kontrole isturenih odeljenja državnih i privatnih fakulteta i da će oni koji nemaju dozvolu za rad ili nisu ni započeli proces akreditacije odmah biti zatvoreni.
(Telegraf.rs / Izvor: Press)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima