NOVI SNIMAK: Zašto je izvršen teroristički napad 11. septembra (VIDEO)

"Teroristički napad je bio deo rata za proterivanje američke vojske sa Arapskog poluostrva", rekli su u skoro objavljenoj video-poruci dvojica od 19 ekstremista koja su učestvovala u napadu. " Arapski lideri su otišli daleko i izdali su svoj narod, pošto su dozvolili hrišćanima, Amerikancima, da dođu na zemlju dve muslimanske svetinje - Meke i Medine", navodi se u video-snimku

  • 0

Na internet je u četvrtak postavljen video-zapis vezan za terorističku akciju 11. septembra 2001. u SAD, uz poruke dvojice aktera da je to "deo rata za proterivanje američke vojske sa Arapskog poluostrva", javila je francuska agencija AFP.

Salim al Hazmi i Halid al Mihdar, dvojica od 19 ekstremista koji su oteli četiri aviona u septembru 2001. u SAD kojima su izvršeni teroristički napadi u kojima je stradalo oko 3.000 osoba, pročitali su poruke na video-zapisu u produkciji As-Sahab medija koji se povezuju s terorističkom organizacijom Al Kaida. Zapis se našao na internetu uz podršku američke SITE monitoring servisa.

Oni se pojavljuju u zapisu nazvanom "Pojavljivanje Sunca pobede nad pobedničkim muslimanskim narodom  i pobeđenim krstašima". 

Jedan od njih dvojice, Mihdar, obučen u vojnu jaknu sa turbanom na glavi i mašinkom na levoj strani, čita poruku na dan 21. Safar 1422. po islamskom kalendaru, odnosno 26. aprila 2001.

On navodi da su arapski lideri otišli daleko i izdali svoj narod, pošto su dozvolili hrišćanima, Amerikancima, da dođu na zemlju dve muslimanske svetinje - Meke i Medine.

- Operacija je deo džihada (svetog rata) protiv SAD i njenih pristalica - poručio je Hazmi i dodao da je cilj operacije vraćanje dostojanstva muslimanima i proterivanja Amerikanaca sa Arapskog poluostrva. Aksa džamija je oskrnavljena i Arapsko poluostrvo je puno američkih i britanskih vojnika koji se bore protiv Alaha - rekao je Hazmi obučen u tamnu haljinu, s bradom i crnim turbanom.

Video-zapis prati još jedna audio-poruka jednog od rukovodećih ljudi Al Kaide, Ajmana el Zavahirija, u kojoj se kritikuju muslimanske zemlje koje ne mogu da poraze Izrael.

- Ove (muslimanske) vlade ne mogu da oslobode Palestinu. U stvari, oni pomažu nastavku okupacije Palestine - navodi Zavahiri, uz osudu "novih arapskih vlada" zbog izjava da će se pridržavati dogovora o miru s Izraelom.

Pogledajte video-snimak koji sadrži poruku (poruka se nalazi od 5:05 do 6:20 minuta):

(I. D.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA