• 0

ERDOGAN: BiH će ući u EU pre Turske

- Turska pridaje veliku važnost integraciji BiH u EU, i tužno je što ona kao evropska zemlja odavno nije pozvana u Uniju - rekao je premijer Turske prilikom posete Sarajevu

  • 0

Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan ocenio je u Sarajevu da će Bosna i Hercegovina ući u EU pre Turske, i poručio da bi svaka porodica u BiH trebalo da ima najmanje petoro dece, jer je to važno za ekonomski razvoj.
Turski premijer Erdogan rekao je da Turska pridaje "veliku važnost integraciji BiH u EU", i ocenio da je tužno što BiH kao evropska zemlja nije pozvana u Uniju. Erdogan je ocenio i da će BiH ući u EU pre Turske, koja se punih 50 godina nalazi pred vratima Unije.

Turskom premijeru uručena je nagrada "Isa-beg Ishaković" za međunarodni doprinos razvoju kulture i kulturne baštine grada Sarajeva.
Erdogan je rekao da je cilj njegove posete i napora jedinstvena i snažna Bosna i Hercegovina.
- Za nas je veoma bitno da se BiH nađe u sastavu NATO. Mogu postojati oni koji se protive pridruživanju BiH NATO instancama, ali verujem da će BiH mnogo snažnije i bolje koračati u budućnosti ako se nađe u NATO - ocenio je Erdogan.
Erdogan je u BiH posebno naglasio važnost povećanja nataliteta, jer je natalitet u toj zemlji u padu. Turski premijer je, obraćajući se studentima Univerziteta u Sarajevu, rekao da bi svaka porodica u BiH trebalo da ima najmanje petoro dece.
- Osnov ekonomije je ljudstvo. Ako ima ljudi, ima i napora, kapitala, proizvodnje i potrošnje. Ako nema ljudi, tada nema ništa od navedenog. Shodno tome, uspeh je u mladoj i dinamičnoj populaciji. Ekonomija se razvila zahvaljujući ljudima. Gde nema ljudstva, ne može se govoriti ni o ekonomiji. Danas je jedan od najvećih problema u evropskim zemljama populacija, tačnije veliki broj starih ljudi. Zbog toga bi Bosna i Hercegovina trebalo nešto da preduzme da ne dođe u ovakvu situaciju - poručio je Erdogan.
(D. Z. / Izvor: RTS)


Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima