• 0

ERDOGAN: BiH će ući u EU pre Turske

- Turska pridaje veliku važnost integraciji BiH u EU, i tužno je što ona kao evropska zemlja odavno nije pozvana u Uniju - rekao je premijer Turske prilikom posete Sarajevu

  • 0

Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan ocenio je u Sarajevu da će Bosna i Hercegovina ući u EU pre Turske, i poručio da bi svaka porodica u BiH trebalo da ima najmanje petoro dece, jer je to važno za ekonomski razvoj.
Turski premijer Erdogan rekao je da Turska pridaje "veliku važnost integraciji BiH u EU", i ocenio da je tužno što BiH kao evropska zemlja nije pozvana u Uniju. Erdogan je ocenio i da će BiH ući u EU pre Turske, koja se punih 50 godina nalazi pred vratima Unije.

Turskom premijeru uručena je nagrada "Isa-beg Ishaković" za međunarodni doprinos razvoju kulture i kulturne baštine grada Sarajeva.
Erdogan je rekao da je cilj njegove posete i napora jedinstvena i snažna Bosna i Hercegovina.
- Za nas je veoma bitno da se BiH nađe u sastavu NATO. Mogu postojati oni koji se protive pridruživanju BiH NATO instancama, ali verujem da će BiH mnogo snažnije i bolje koračati u budućnosti ako se nađe u NATO - ocenio je Erdogan.
Erdogan je u BiH posebno naglasio važnost povećanja nataliteta, jer je natalitet u toj zemlji u padu. Turski premijer je, obraćajući se studentima Univerziteta u Sarajevu, rekao da bi svaka porodica u BiH trebalo da ima najmanje petoro dece.
- Osnov ekonomije je ljudstvo. Ako ima ljudi, ima i napora, kapitala, proizvodnje i potrošnje. Ako nema ljudi, tada nema ništa od navedenog. Shodno tome, uspeh je u mladoj i dinamičnoj populaciji. Ekonomija se razvila zahvaljujući ljudima. Gde nema ljudstva, ne može se govoriti ni o ekonomiji. Danas je jedan od najvećih problema u evropskim zemljama populacija, tačnije veliki broj starih ljudi. Zbog toga bi Bosna i Hercegovina trebalo nešto da preduzme da ne dođe u ovakvu situaciju - poručio je Erdogan.
(D. Z. / Izvor: RTS)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima