RAT SA IRANOM NA POMOLU: Američka ekonomija umire ako Teheran zatvori Ormuzki moreuz

Blokada ovog morskog tesnaca - u kome su trenutno nagomilani ratni brodovi iz više od 25 zemalja, imala bi katastrofalne posledice po ekonomiju Britanije i Evrope, SAD-a i Japana

  • 0

Zapadni čelnici uvereni su da će Iran uzvratiti na eventualni napad Izraela, i to zatvaranjem moreuza kojim svaki dan prolazi oko 18 miliona barela nafte. Blokada bi imala katastrofalne posledice po ekonomiju Britanije i Evrope, SAD-a i Japana.

Pred Ormuzkim moreuzom trenutno su nagomilani ratni brodovi iz više od 25 zemalja. Amerika i Velika Britanija su poslale ratne brodove u Persijski zaliv kako bi se pripremile za napad Izraela na Iran, naslov je koji vrišti s "Biznis Insajdera".

Naime, ratni brodovi iz više od 25 zemalja (Velika Britanija, Amerika, Francuska, Saudijska Arabija...) nagomilavaju se pred strateški važnim Ormuzkim moreuzom kao demonstracija sile u svetlu povećanih tenzija između Izraela i Irana, zemalja koje su na ivici rata.

Zapadni čelnici uvereni su da će Iran uzvratiti na eventualni napad, i to u prvom redu zatvaranjem moreuza kojim svaki dan prolazi oko 18 miliona barela nafte, odnosno oko 35 odsto svetske trgovine naftom po moru. Blokada bi imala katastrofalane posledice na krhku ekonomiju Britanije, Evrope, Sjedinjenih Država i Japana.

Ratni brodovi ovim potezom započinju godišnju 12-dnevnu vežbu tokom koje će demonstrirati sprečavanje iranske blokade moreuza i preuzimanje kontrole nad naftnim bušotinama. Simuliraće i uništenje iranskih borbenih aviona, brodova i raketnih bacača.

Neslužbeni vojni izvori za "Biznis Insajder" utvrdili su da Iran možda nije tehnološki sofisticiran kao Amerikanci i njihovi saveznici, ali može zadati niz smrtonosnih udaraca došljačkim ratnim brodovima. Da je to u mogućnosti, Iran će pokazati već sledeći mesec, a vežba je najavljena kao najveća u istoriji ove islamske zemlje.

(Izvor: Danas.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA