Pokreće se istraga protiv Keruma zbog izjava o Srbima?

Policija i tužilaštvo analizirali snimak pomenute emisije kako bi utvrdili ima li u njegovim izjavama elemenata krivičnog dela rasne i druge diskriminacije, odnosno govora mržnje

  • 0

Policija i Tužilaštvo u Hrvatskoj ozbiljno razmatraju mogućnost  krivičnog gonjenja  splitskog gradonačelnika Željka Keruma zbog njegovih izjava o Srbima u emisiji “Nedjeljom u 2” na HTV-u.

Kerum je, između ostalog, naveo da su mu velike poslovne probleme izazvale ranije izjave da “ne želi Srbina za zeta” , i  da “Srbi moraju znati gde im je mesto”. Pritom je ponovno naglasio da je to i dalje njegovo mišljenje i da takvo mišljenje ima većina Hrvata, ali da se ne usude reći. Govorio je i o uticaju Srba na banke u Hrvatskoj i slično.

Usledile su žestoke reakcije javnosti, a sada se u celu priču uključio i državni aparat. Juče su policija i tužilaštvo analizirali snimak  pomenute emisije kako bi utvrdili ima li u njegovim izjavama elemenata krivičnog dela rasne i druge diskriminacije, odnosno govora mržnje.

Na njegove izjave najoštrije je reagirao SDSS-ov potpredsednik Milorad Pupovac koji ih je poredio sa antisemitskim.

- Postoji duga istorija i tragično iskustvo antisemitskih izjava na prostoru Evrope. Ako će se sada na mesto Jevreja stavljati Srbi i Jugosloveni kao oni koji navodno drže medije, finansijske institucije i koji poštenim poslovnim ljudima, kao što je Željko Kerum, ne daju da se razvijaju, to je isticanje nacionalne diskriminacije. Molim da Odbor za Ustav i ovaj Sabor počnu voditi računa o toj vrsti izjave, posebno kada dolazi od visokih predstavnika vlasti u Hrvatskoj - istakao je Pupovac.

(I. M. / Izvor: Jutarnji List)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA