PAŽNJA, VIRUS NILA PADA S NEBA: Hrvatica se zarazila kad joj je izmet galeba pao u oko!

Sekret ptice pao joj je na oko i nema sumnje da se virusom zapadnog Nila zarazila preko oka. Sumnju da se radi o navedenoj vrsti bolesti potvrdio je i Zavod za javno zdravlje - rekla je dr. Marica Miletić Medved, načelnica Službe epidemiologije lokalnog Zavoda za javno zdravlje

  • 1

Na Odeljenju za zarazne i infektivne bolesti  bolnice "Dr. Josip Benčević" u Slavonskom Brodu registrovan je prvi tzv. autohtoni slučaj oboljenja virusa zapadnog Nila.

- Pacijent je žena, stara 60 godina, iz okoline Slavonskog Broda. Ona je,  zaražena izmetom i izlučevinama rečnog galeba dok je boravila u prirodi, na području Brodsko-posavske županije, najverovatnije polovinom avgusta. Sekret ptice pao joj je na oko i nema sumnje da se virusom zapadnog Nila zarazila preko oka. Sumnju da se radi o navedenoj vrsti bolesti  potvrdio je i Hrvatski zavod za javno zdravlje - rekla je dr. Marica Miletić Medved, načelnica Službe epidemiologije lokalnog Zavoda za javno zdravlje.

Žena je od virusa zapadnog Nila, kako je dosadašnjim laboratorijskim i kliničkim analizama potvrđeno, oboljela 29. avgusta, a u bolnicu je primljena sa početnim simptomima temperature, potom su usledile neurološke bolesti poput ukočenosti lica i leve ruke.  Ona trenutno leži na Odeljenju za zarazne i infektivne bolesti  i život joj nije ugrožen.

- Kako žena tvrdi da jako dobro zna da je nijedan komarac polovinom avgusta nije ujeo,  jer je za vreme velikih vrućina bila stalno u stanu, velika je verovatnoća da je izmet i izlučevina ptice koji joj je pao na lice izvor zaraze virusom - rekla je Miletić-Medved.

(I. M. / Izvor, Foto: 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA