• 0

Dinkić: Revizor me obavestio da kriju visinu duga

- Javni dug na kraju godine bio je 49,6 odsto bruto domaćeg proizvoda umesto prikazanih oko 45 odsto, ali je neko hteo da to sakrije i prikaže manji dug, a podatke o tome imao je samo premijer Cvetković - kaže ministar finansija i ekonomije

  • 0

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da ga je državni revizor obavestio da je Ministarstvo finansija  na kraju prošle godine javnosti dalo pogrešne informacije o visini javnog duga Srbije.
Dinkić je, gostujući na RTS-u, istakao da je na državnom revizoru da ispita ko je mogao da naredi skrivanje tih podataka. Kako je naveo, javni dug na kraju godine bio je 49,6 odsto bruto domaćeg proizvoda umesto prikazanih oko 45 odsto, ali je "neko hteo da to sakrije i prikaže manji dug".

- Svi mesečni podaci Ministarstva finansija, koje je preuzimala i Narodna banka Srbije imali su tu "falš cifru" -  rekao je Dinkić.
Prema njegovim rečima, za skrivanje pravih podataka o javnom dugu nije mogao da zna nijedan drugi član prethodne Vlade osim tadašnjeg premijera i ministra finansija Mirka Cvetkovića.
Dinkić je najavio i da će biti podnet amandman kojim će biti predložen povraćaj poreza na dodatu vrednost na opremu za bebe, tako što će od 1. januara roditelji dobiti pravo da im se vrati 70.000 dinara u prve dve godine od rođenja deteta ukoliko su primanja domaćinstva ispod 80.000 dinara.
Govoreći o kandidaturi Radovana Jelašića za predsednika Saveta guvernera NBS, Dinkić je objasnio da nekadašnji guverner nije odustao, već da za to nije dobio odobrenje "Erste banke" u Mađarskoj, na čijem čelu se nalazi.
Ministar je najavio da će biti "jako rigorozan" u sačinjavanju budžeta za narednu godinu jer deficit mora da bude značajno smanjen, da će se štedeti na troškovima države i subvencijama, a da neće biti štednje na poljoprivredi.
Povodom eventualnog novog aranžmana sa MMF-om, Dinkić je rekao da je ta međunarodna finansijska institucija ako dođe dobrodošla, ali "ako ne dođu možemo i bez njih".
Govoreći o ukidanju nepotrebnih agencija, Dinkić je naveo da će se to raditi po principu svrsishodnosti i da su do sada samo Ministarstvo finansija i privrede i Ministarstvo energetike dali predloge za ukidanje, iako je to obaveza svih ministarstava.
Prvih 300 miliona dolara od ruskog kredita biće povučeno do kraja godine, a preostalih 700 miliona u narednoj godini rekao je on i dodao da pored tih sredstava za budžet ostaje i ruski kredit od 800 miliona dolara za Železnicu.
- Tražićemo od novog direktora ''Železnice'', pošto je ovaj sada nesposoban, da napravi konkretne projekte, pre svega na Koridoru 10 koji će se realizovati što pre - rekao je Dinkić, precizirajući da će sadašnji direktor "Železnica Srbije" biti smenjen.
(I. M. / Tanjug)Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima