Hrvatska: Izračunali prosečan mito koji daju lekarima!

Čak 56 odsto Hrvata dalo je mito doktorima, u Dalmaciji i Zagrebu "pokloni" i do 1.400 evra

  • 0

Svaki drugi hrvatski građanin smatra da se doktorima i medicinskim sestrama mora dati mito.  Ali, ima razlike u njegovoj visini, pa tako najviše traže u Dalmaciji i u Zagrebu, gde vrednost  darova prelazi 1.400 evra.

Isti procenat hrvatskih građana veruje da doktorima i medicinskim sestrama u zdravstvenim ustanovama mora "često ili vrlo često" dati mito. Ipak, samo 11 odsto tih građana mito je unazad godinu dana zaista dalo. Istraživanje koje je zbog toga sprovedeno na uzorku od tri hiljade ispitanika sproveo je Ekonomski institut u Zagrebu.

- Njihov mito primilo je oko 8 odsto doktora i oko 6 procenata medicinskih sestara, što pokazuje da je percepcija o raširenosti korupcije mnogo veća od stvarnosti – kaže Jelena Budak iz Ekonomskog institute u Zagrebu.

Čak 56 odsto građana koji su imali iskustvo s korupcijom, mito su dali doktorima, dok je njih 38 odsto mito dalo medicinskim sestrama. Čak dve trećine građana mito je ponudilo samo, bez traženja od doktora.

(I. M. / Izvor: Indeks)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA