Inicijativa Ministarstva zdravlja: S receptom i u privatne apoteke

Ova mera trebalo bi da bude samo prvi korak u izjednačavanju privatnog i državnog zdravstva, jer ministarka ocenjuje da pacijenti imaju pravo na izbor gde će se lečiti

  • 2

Ministarstvo zdravlja pokrenulo je inicijativu da se lekovi na recept mogu dobijati pod istim uslovima i u privatnim apotekama kao i u državnim. Ova sugestija Ministarstva biće upućena danas RZZO.

Naime, odluka da se izjednače uslovi snabdevanja u privatnim i državnim ustanovama doneta je na jučerašnjem kolegijumu Ministarstva.

Namera resornog ministra Slavice Đukić Dejanović je da se obezbedi to da privatne i državne apoteke budu na isti način na raspolaganju pacijentima, da se ovom merom obezbedi i bolje snabdevanje lekovima, konkurentnost u skladu sa zakonom, ali i da se poštede pacijenti dosadašnjeg nepotrebnog obilaska apoteka. Fond bi plaćao pod istim uslovima privatnim apotekama kao i državnoj ustanovi.

Ova mera trebalo bi da bude samo prvi korak u izjednačavanju privatnog i državnog zdravstva jer ministarka ocenjuje da pacijenti imaju pravo na izbor gde će se lečiti.

Takođe, jedna od krupnih zamerki EU upućena još ranije Srbiji, a koja je u ovom slučaju uzeta u obzir, jeste da zdravstvo nije izjednačeno i da mora da se obezbedi konkurentnost.

Izvor lista "Blic" kaže da Ministarstvo zdravlja svakog ponedeljka ima sastanke kolegijuma i da je namera tima okopljenog oko Đukić Dejanović da sve odluke koje se donose obezbeđuju što kvalitetnije usluge.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nina dodig

    25. septembar 2012 | 20:55

    Potrebno je izjednačiti privatne i državne apoteke u svemu a posebno u pogledu kadra.Lekove na recept izdaje farmaceut a privatne apoteke obično nemaju dovoljan broj farmaceuta pa čak ni farmaceutskih tehničara.

  • petra11

    24. novembar 2012 | 03:12

    a jel to znaci da ce drzava da sankcionise te privatne apoteke kada prestanu da nude odredjene lekove jer im je cena premala a skladiste im puno??? jel su napravljeni neki ugovori prema kojima privatnici ne bi mogli tako da se ponasaju? sigurna sam da nisu! pa nista, idem kod privatnika po aspirin jer mi je najblizi a kome trebaju citostatici i 'ozbiljni' lekovi neka mu je bog u pomoci!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA