U Bugarskoj skandal - 11 mitropolita radili za DB

Na listi agenata i saradnika tajnih službi nije se našlo ime 97-godišnjeg partijarha

  • 0

Duh komunizma ponovo opseda Bugarsku, gde je otkriveno da su gotovo svi najviši sveštenici pravoslavne crkve bili agenti političke policije u vreme komunističkog režima, prenosi AFP.

Lista koju je u nedelju objavila parlamentarna komisija za otvaranje arhive tajne službe otkriva da su od sadašnjih 15 mitropolita čak 11 bili saradnici zloglasne Državne bezbednosti koja je bila zadužena da prati osobe osumnjičene za „antikomunističko ponašanje“.

Pored imena trojice mitropolita, na listi agenata i saradnika tajnih službi nije se našlo ni ime 97-godišnjeg patrijarha Maksima.

Dokument komisije ne povlači nikakve pravne posledice, ali ima moralnu težinu.

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je da je šokiran ovim nalazom, dok je grupa nižih sveštenika sa jugozapada zemlje objavila saopštenje u kome navedene mitropolite proglašava „apostatima“ (otpadnici) i traži njihovo udaljavanje iz crkve.

Sveti Sinod zasad ćuti, ali je patrijarh obećao da će uskoro izdati saopštenje. Sinod je pokušao da spreči parlamentarnu komisiju da objavi svoje nalaze, strahujući da bi to moglo da izazove raskol u crkvi i predodredi naslednika patrijarha Maksima posle njegove smrti.

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA