"MRAČNA EKONOMSKA SITUACIJA": Evropska komisija nudi Srbiji svu moguću saradnju

Mirjam Feran je istakla da su Evropska komisija i EU u dobili čvrsta uveravanja o pravoj rešenosti novih srpskih vlasti da sprovedu reforme koje vode integraciji u EU

  • 1

Evropska komisija čeka da vidi šta će učiniti Vlada u Beogradu u sprovođenju evropskih reformi i rešavanju "mračne ekonomske situacije" i nudi joj svu moguću saradnju, "iako su izazovi veliki", rekla je danas zvaničnica EK za odnose sa srbijom Mirjam Feran.

Mirjam Feran je istakla da su Evropska komisija i EU u međuvremenu dobili čvrsta uveravanja o pravoj rešenosti novih srpskih vlasti da sprovedu reforme koje vode integraciji u EU. To su, kako je rekla, u Briselu zvaničnicima Komisije i drugih institucija stavili do znanja predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, a očekuje se uskoro i da ministar pravosuđa Nikola Selaković dođe na razgovore u Brisel.

- Ključna pitanja su normalizacija odnosa s Kosovom, glavna stvar je vladavina zakona uz specifično usredsređenje na reformu pravosuđa, imajući u vidu da je posle odluka Ustavnog suda Srbije nužno da se u dogledno vreme vidi kakva će biti nova strategija i kako će se pristupiti pitanju srpskog pravosuđa - rekla je Feran.

Ona je dodala da Evropska komisija očekuje da vidi kako će teći bitka protiv korupcije i veoma ceni snažnu predanost nove vlade da se uhvati u koštac s tim problemom.

- To konkretno znači da EK očekuje da deluje strategija za suzbijanje korupcije i da srpske vlasti uskoro usvoje akcioni plan za bitku protiv korupcije - rekla je Feran.

Ona je navela da je nedavno jedna misija EK boravila u Srbiji i povoljno ocenila stanje manjinskih prava, ističući da Srbija upražnjava više standarde za poštovanje prava manjina nego što je to slučaj i u Evropskoj uniji. 

Feran je istakla da se u EK pažnja pridaje i naporima srpske Vlade da smanji i učini delotvronijom državnu upravu.

Funkcionerka Komisije u Briselu predočila je i s tim u vezi istakla zabrinutost zbog promene zakona o centralnoj banci. Ona je ukazala i na to da je EK veoma svesna da se sav taj program reformi mora sprovoditi u uslovima vrlo mračne ekonomske situacije.

Mirjam Feran je dodala da srpske vlasti jesu donele paket antikriznih mera i da pregovaraju s Međunarodnim monetarnim fondom, dodajući, "da će to biti teško pitanje s kojim se mora uhvatiti u koštac", kao i da je to najbolnije pitanje za narod u Srbiji.

Naglasivši važnost regionalne saradnje, Mirjam Feran je kao povoljnu činjenicu ocenila nedavne posete srpskog premijera Dačića nekim susednim zemljama.

Ona je podvukla da je u dijalogu između Beograda i Prištine bitno da se sprovedu postignuti dogovori i posebno istakla povoljan korak srpskih vlasti oko regionalnog predstavljanja Prištine.

- To je za nas istinski važan potez koji omogućava da se održavaju regionalni susreti - istakla je Feran.

Funkcionerka izvršnog tela EU zaključila je da je Evropska komisija u stanju očekivanja i nudi saradnju novoj Vladi u Beogradu, kako bi ona nastavila program koji vodi u EU.

Ona je dodala da su "izazovi veliki".

- Ali smo tu da učinimo sve što se može - poručila je Feran.

(Telegraf.rs / Beta)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA