SVEŠTENIK DŽOMIĆ: Progoni me crnogorska vlast, sude mi mimo zakona i suda!

- Nesporna je odgovornost vlasti, a najkonkretnije crkvoboračke Socijaldemokratske partije, njenog predsednika Ranka Krivokapića i ministra unutrašnjih poslova Ivana Brajovića - kaže za Telegraf protojerej-stravrofor Velibor Džomić

  • 0

Koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske protojerej-stavrofor Velibor Džomić kaže da su za njegove probleme sa boravkom u Crnoj Gori odgovorni predsednik crnogorske skupštine Ranko Krivokapić i ministar policije te države Ivan Brajović. Džomić dodaje da su i optužbe da on "ugrožava nacionalnu bezbednost Crne Gore" neosnovane i da je on taj kome su prava ugrožena.

Svešteniku MCP Veliboru Džomiću u aprilu ove godine odbijen je zahtev za privremeni boravak u Crnoj Gori. Džomić za Telegraf kaže da je to rezultat "atakovanja na Mitropoliju i druge pravoslavne eparhije u Crnoj Gori", koje sprovode pojedini crnogorski političari.

- Nesporna je odgovornost vlasti, a najkonkretnije crkvoboračke Socijaldemokratske partije, njenog predsednika Ranka Krivokapića i ministra unutrašnjih poslova Ivana Brajovića - tvrdi Džomić.

On dodaje da, ipak, vlasti u Crnoj Gori nisu jedinstvene kada se radi o progonu pravoslavnih sveštenika.

- Ne samo u mom slučaju i u slučajevima nezakonitog odbijanja privremenog boravka drugim pravoslavnim sveštenicima i monasima koji nemaju crnogorsko državljanstvo, nego se i u drugim slučajevima zloupotrebe državnih funkcija radi atakovanja na Mitropoliju i druge pravoslavne eparhije u Crnoj Gori pokazalo da ne postoji jedinstvena politika Vlade Crne Gore - kaže Džomić za naš portal. Došlo se do apsurdne situacije da četiri petine Vladinih resora priznaje Crkvi svojstvo pravnog lica, a jedna petina, i to ona na čijem su čelu ministri iz SDP, Crkvi ne priznaje to svojstvo, koje su joj čak i turski osvajači priznavali i poštovali - kaže Koordinator Pravnog saveta MCP za naš portal.

Prema rečima protojereja-stavrofora Džomića, predsednik skupštine CG Ranko Krivokapić je "nekoliko meseci ranije po javnim mestima u Podgorici glasno najavljivao akciju njegovog progona iz Crne Gore".

- Čovek očevidno ima problem sa sobom, pri čemu pokušava da se predstavi kao "čuvar Crne Gore" i to od pravoslavnog sveštenstva i monaštva. To su jeftini trikovi za biračko telo. Taj tip još nije shvatio da se Crna Gora najbolje čuva tako što će se izgrađivati kao pravna država, a ne kroz kršenje zakonskih propisa od strane nosilaca državnih funkcija - tvrdi Džomić.

On dalje optužuje crnogorskog ministra policije Ivana Brajovića da krši zakon jer "njegova rođena sestra istovremeno ima i srbijansko i crnogorsko državljanstvo, što je po crnogorskim zakonima nedopustivo".

- Taj gospodin koji stalno priča "o poštovanju i primeni zakona" nije našao za shodno da svojoj sestri po službenoj dužnosti oduzme crnogorsko državljanstvo na isti način na koji ga oduzima drugim građanima Crne Gore. To dovoljno govori o njegovom odnosu prema Crnoj Gori i njenom pravnom sistemu - tvrdi sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske.

MOJI STAVOVI NE UGROŽAVAJU CRNU GORU

Kako nam je objasnio Velibor Džomić, on je u Crnoj Gori označen kao čovek koji "ugrožava nacionalnu bezbednost Crne Gore time što se protivi vladavini prava, evroatlanskim integracijama, priznanju Kosova, narušava načelo odvojenosti Crkve od države i međuverski sklad".

- To mi je jednom prilikom usmeno saopšteno u MUP. Pitao sam ih gde je to i u kom postupku utvrđeno. Naravno, nisu znali da mi odgovore. Imam pravo da se, čak i kao stranac, protivim čemu god hoću i da civilizovano iznosim svoj stav o tome. Apsurdno je da su analizirali moje javne istupe, i to uglavnom u crnogorskim medijima, i zaključili da time "ugrožavam Crnu Goru". Ja se u Boga nadam da ću se sa ovim postupkom izboriti, ali je problem širi od ličnog, jer dolazimo u situaciju da čoveku sude mimo suda, zakonitog postupka i presude - kaže Džomić.

On je, kako je rekao, zadovoljan položajem Crkve u Crnoj Gori jer se "većina građana Crne Gore budi u vraća Crkvi, tako da je crkveni život veoma dinamičan". Međutim, on ipak dodaje da je jednakost crkava i verskih zajednica u toj zemlji ozbiljno narušena.

- U pravnom pogledu, kroz tri ugovora koje je Vlada zaključila sa Katoličkom crkvom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom narušena je ustavna i zakonska jednakost pravnog položaja crkava i verskih zajednica, i to je ozbiljan problem. I pored toga, Crkva je kao bogočovečanski organizam opstala i u mnogo težim vremenima i neprilikama kroz istoriju - zaključuje Džomić.

(M. Stojanović / Foto: Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA