• 0

SKANDAL: U Austriji nasilno sterilisali devojke ometene u razvoju

Mentalno ometene devojke čiji je koeficijent inteligencije ispod 85, morale su da budu sterilisane kako bi bile primljene u dom za ometene. Za sterilizaciju je bilo dovoljno samo da roditelji daju svoj pristanak, a na njih su dom i lekari vršili pritisak

  • 0

Austriju potresa medicinski skandal posle potvrde da su fizički ili mentalno ometene devojke i žene bile nasilno sterilisane u austrijskim domovima još od 2001. godine.

Hirurški poduhvati su prikrivani kao operacije slepog creva, tvrdi bečki dečiji psihijatar Ernst Berger, čime je potvrdio ranije pisanje austrijskih medija da žene koje su podvrgnute ovom zahvatu nisu ni bile svesne da ne mogu više imati decu.

Za sterilizaciju je, prema Bergeru, bilo dovoljno samo da roditelji daju svoj pristanak, a na njih su dom i lekari vršili pritisak.

Tako je sterilizacija postala i uslov za prijem u dom za ometene. "To je bila javna tajna, ali nikoga nije zanimala", rekao je Berger.

I ekspert za prava hendikepiranih Folker Šenvize izneo je podatak da je nekadašnji bečki psihijatar Andreas Ret, bivši član nacionalsocijalističke partije, podržavao prisilnu sterilizaciju osoba kojima je koeficijent inteligencije ispod 85.

- Ret je bio moj prethodnik i znao sam za njegov stav -  rekao je Berger.

Mediji objavljuju i da je Retov stav za opštu sterilizaciju osoba sa koeficijentom inteligencije ispod 85 opšte poznat jer je objavljen njegov citat sa jednog kongresa održanog 1975. godine.

- Na osnovu toga se ne može isključiti mogućnost da su devojčice sterilisane čak iako, iz današnjeg ugla gledanja, nisu hendikepirane - konstatovali su Berger i Šenvize.

Inače u Austriji od 2000. godine se dozvoljavaju sterilizacije hendikepiranih žena samo ako postoji lekarski atets i odluka suda.

Eksperti bečke nevladine organizacije "Ninlin", savetovališta za žene sa hendikepom, tvrde da žene sa intelektualnim hendikepom i danas dobijaju sredstva za kontracepciju, iako ih o tome nedovoljno informišu.

(I. D. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima